Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutjagat i chatten

/

Annons

I frågor som rör brott och straff har regeringen resonerat ungefär som borgerliga regeringar alltid brukar resonera: hjälper inte hårdare tag får man helt enkelt ta i lite till. Batongpolitikens effekter på brottsligheten är i bästa fall oklar, i värsta fall kontraproduktiv.

Men det finns ett område där regeringen Reinfeldt har gjort några positiva och förhoppningsvis lyckosamma ansatser. Jag tänker på arbetet mot sexualrelaterade brott mot barn. I fjol höstas presenterades en satsning där stat och banker tillsammans ska verka för att bekämpa handeln med barnporr över internet. Det handlar konkret om att hindra och försvåra transaktioner mellan köpare och säljare. Initiativet är mycket bra och ska bli intressant att följa.

Och häromveckan meddelade justitieminister Beatrice Ask att regeringen tänker gå fram med ett lagförslag om att kriminalisera vuxnas försök att kontakta barn för sex. Kontakt med barn i sexuellt syfte, skulle brottet heta och som mest ge ett års fängelse.

Det är förvisso lätt att inse problemen med att leda den här typen av brottsmisstankar i bevis. Hur specifik måste till exempel en vuxen vara för att brottsrekvisitet ska vara uppfyllt? Snuskgubbar som kontaktar barn på internet behöver ju inte nödvändigtvis vara jättetydliga med sina avsikter.

Det finns dock tillräckligt med fakta som visar att det här är ett allvarligt problem. Exemplen på unga tonåringar som mötts av sexuella inviter framför datorn är många.

Och långt ifrån alla snuskgubbar är patologiska pedofiler. Så även om den nya lagen inte blir supereffektiv finns det säkert en hel del vuxna som från och med den första juli låter de chattande barnen och ungdomarna vara i fred.

Mer läsning

Annons