Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slår in spiken i kistan

/

Annons

Det kommer inte som någon överraskning. Förra vinterns påstående att de norrländska politikerna funnit en lösning var uppenbarligen falskt. Men det är ändå värt att notera att Jämtlands läns landsting nu slår in spiken i kistan för idén om en Mittnorrländsk region. Men grundproblemet finns i Medelpad.

Det går att konstatera att det på ett folkligt plan finns ett mycket begränsat stöd för en regionkommun som omfattar hela Norrland. Å andra sidan kan jag tycka att det inte i första hand är en fråga för väljarna i allmänhet. För de folkvalda vore en sådan regionbildning inget problem.

Men det är långt dit. I själva verket var det väl lite överraskande att politikerna i Jämtland så snabbt kom överens om att de ville höra samman med Västernorrland.

Nu låter det annorlunda. Den partipolitiska enigheten är bruten med hänvisning till att man inte kunnat komma överens vid kusten.

Direkt uppseendeväckande är ju att Sundsvall och Timrå, som borde vara en kommun, tänkt sig att hamna i varsin region. Det är också orsaken till att Kommerskollegiet av regeringen fått uppdraget att förhandla fram en ny lösning.

Men nu utesluter alltså Jämtland att något kan ske före nästa års val.

På borgerligt håll diskuteras istället tanken att slå samman Jämtlands läns åtta kommuner till en enda kommun som likt Gotland samtidigt skulle bli en enda region. I varje fall den första delen av resonemanget tror jag på.

Detsamma kunde gälla för Medelpads tre kommuner.

Men några sakargument för varför det inte skulle kunna bildas en enda norrländsk region ser jag inte.

Hur detta slutar vet jag inte heller. Grundtipset är att inget alls sker före valet. Det betyder att de redan existerande regionerna i söder fortsätter att ha ett försteg framför oss i norr.

En grundorsak till detta är att de norrländska politikerna förra vintern sa sig ha funnit en lösning genom att inte bli överens ens om en anständig gränsdragning.

Det gjordes med den uttalade förhoppningen att inte bromsa processen. Men det blev i själva verket den direkta orsaken till att allt nu gått överstyr.

För ingen regering, oavsett färg, skulle ha kunnat godkänna en så verklighetsfrämmande lösning som att placera Sundsvall och Timrå i olika regioner.

Mer läsning

Annons