Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddsnät

Annons

Opinionsläget är lite svårtytt. De senaste månaderna har ett väldigt opinionsövertag för oppositionen krympt ganska drastiskt sedan en befarad konjunkturnedgång förvandlats till en akut kris. Det hela har varit rätt svårförklarligt.

Men där jag har sett en relativt handlingsförlamad borgerlig regering så har många väljare uppenbarligen sett något annat.

Så frågan är varför de senaste mätningarna nu visar ett brott mot tendensen att de borgerliga kommer närmare, och istället visar en svag socialdemokratisk uppgång igen.

I Sifos mätning i går gick det rödgröna lägret från ett övertag på 5,7 till 7,1 procentenheter. Och det gjordes i en mätning där nästan alla intervjuer gjorts efter de borgerligas omsvängning till kärnkraften. För centerpartiet som gjort den stora piruetten visar mätningen förvånande nog helt oförändrade 5,9 procent jämfört med i januari.

Vad kan vi då vänta oss framöver i ett läge där Fredrik Reinfeldts personliga popularitet tycks vara det enda som talar för de borgerliga. Reinfeldt blir ju första juli EU-ordförande i ett halvår. Göran Perssons tid i den rollen 2001 gav Persson en senare oöverträffad popularitetsnivå året därpå.

Men den it-bubbla som sprack då hade inte alls samma magnitud som dagens finanskris. Och till Reinfeldts nackdel talar förstås att det är just i kristider som medborgarna behöver de skyddsnät som den borgerliga regeringen med så stor iver försämrat. Det talar för minskat opinionsstöd för de borgerliga framöver.

Mer läsning

Annons