Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddet är för svagt

/
  • Problemet för de unga är inte lagen om anställningsskydd, las, utan att så många unga genom tillfälliga anställningar har ett betydligt sämre skydd än vad las ger. LO:s Per Bardh vill stärka skyddet. Foto: Ingvar Karmhed/SCANPIX

Vi går mot en väldigt hög arbetslöshet i ett läge där den borgerliga regeringen gjort sitt bästa för att försämra villkoren för de arbetslösa.

Annons

Från arbetsgivarhåll låter det som om det är höga ingångslöner och lagen om anställningsskydd som är orsak till ungdomsarbetslösheten. Men tryggheten för de unga, som oftast bara har tillfälliga anställningar, förbättras inte av ökad otrygghet för andra.

Innan jobbkrisen blev akut sågs Danmark av många som en förebild på arbetsmarknadens område. Men Sveriges borgerliga regering valde att göra tvärtom. I stället för höga ersättningar och ett obefintligt anställningsskydd valde man att kraftigt försämra ersättningarna till de arbetslösa samtidigt som regelverket vid uppsägningar behölls.

Det sistnämnda gjordes på goda grunder. Med ett normalgott förhållande till facket kan företagen finna lösningar utan att de anställda ställs på bar backe. Det kostar en del för företagen, men de kan heller inte få behandla sina anställda som en vara vilken som helst.

Ingen bör, med tanke på regelverket, förvånas över att Danmark är det land där arbetslösheten stigit snabbast i jobbkrisen. Men Sverige ligger inte långt efter. Det är en effekt av att så många, främst unga, har tillfälliga anställningar som gör att de sägs upp innan lagen om anställningsskydd börjar gälla. Varannan ungdom har i dag en sådan anställning. Så svag har arbetsrätten redan blivit för de unga.

Och Sverige ligger nu ljusår från det ekonomiska skydd danska löntagare har vid arbetslöshet.

I Sverige väljer arbetsgivarna att sikta in sig på de las-regler som på intet sätt orsakat den kris som i stället den oreglerade internationella finansmarknaden ligger bakom.

LO:s avtalssekreterare Per Bardh har en annan ingång när han diskuterar problemet. I onsdagens SvD vill han i stället se förstärkt skydd för de unga, exempelvis genom att tidsbegränsade anställningar bara används vid vikariat, säsongsanställning eller för den som fyllt 67 år.

Han påpekar också att ungdomsarbetslösheten överdrivs eftersom också de som misslyckats i utbildningssystemet räknas in. Räknar man bort den grupp ungdomar som borde finnas i utbildningssystemet är ungdomsarbetslösheten snarare elva procent än dagens officiella siffra runt 30 procent. Men problemet är inte litet. Och regeringens underlåtenhet att agera mot efterfrågekrisen gör ont värre. Att söka lösningen i sänkta löner eller i att diskutera vilken grupp som ska få sparken först löser inte jobbkrisen.

Mer läsning

Annons