Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skydda pensionärerna

/

Krisen slår åt många håll. Nyligen blev det klart att om inget görs, så kommer landets pensionärer att få 500 kronor mindre i månaden att leva på valåret 2010. Orsaken är att finanskrisen slagit så hårt mot aktiemarknaden, där väldiga pensionssummor lagts in under de goda tiderna. Problemet måste lösas.

Annons

Socialdemokraternas förslag att pensionärernas skatt sänks till löntagarnas nivå är attraktivt. I år ökar pensionerna med några hundra.

Missnöjet bland pensionärerna hänför sig i första hand till de märkliga skatteförändringar de borgerliga genomfört, som innebär att en pensionär i dag betalar 7–800 kronor mer i månaden än en löntagare med samma inkomst. Detta för Sverige unika system väcker berättigad ilska. Talet om att det skulle ge fler jobb är bara nys. Hur går det då med pensionerna nästa år? Grundprincipen i det nya allmänna pensionssystemet är det inget fel på.

Systemet skyddas genom att bromsen finns. I en extrem kris är det förstås bättre än att det havererar. Men när den så kallade bromsen i pensionssystemet i den extrema krisen slår till med sådan kraft så kommer det att bli nödvändigt att hitta en lösning som skyddar pensionärerna.

En tanke är att bromsens effekter ska slås ut över flera år. Då skulle det inte bli nödvändigt att ha rena sänkningar av pensionerna, å andra sidan skulle det ge många år utan pensionsuppräkningar. Frågan utreds nu av Försäkringskassan. Men det verkar vara den vägen de borgerliga nu vill vandra. Till saken hör att pensionssystemet har tillkommit genom en fempartiöverenskommelse. Det är av stor vikt att pensionssystemet har stöd på båda sidor av blockgränsen. Därför måste de borgerliga alltså diskutera frågan med socialdemokraterna.

Och sossarna för nu fram en helt annan tanke, nämligen att man i stället kompenserar pensionärerna med en skattesänkning som minskar den reinfeldtska skatte-orättvisan gentemot pensionärerna. Det är väl normalt inte den självklara lösningen.

Men genomförs det 2010 så vore det onekligen en ökning av köpkraften som skulle komma konjunkturmässigt rätt.

Blir kostnaden för stor kunde det kompenseras genom att det sista steget i regeringens skattesänkningar för de välbeställda dras in.

Mer läsning

Annons