Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skillnaden är synlig mellan (S) och (M)

Annons

Det finns en och annan som fortfarande har svårt att se skillnaden mellan Moderater och Socialdemokrater. En som bidragit till det är Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster, som när vårbudgeten presenterades kallade den Moderate finansministern Anders Borg för den bäste finansminister Socialdemokraterna haft.

Fölsters syfte var förstås inte att berömma Socialdemokraterna. Han ansåg att den borgerliga regeringen slog in på ”bidragslinjen”, genom att lova mer pengar till kommunerna och genom att satsa på mer pengar till arbetslöshetsunderstöd.

Också där hade Fölster fel. För det kom inte en krona till kommuner och landsting i år. Och de pengar som lovats till arbetsmarknadspolitiken är pengar som måste betalas genom de kostnader som kraftigt ökad arbetslöshet medför även när försäkringen, för alla som behöver den, samtidigt försämrats kraftigt.

På en annan punkt har Fölster däremot en poäng. Det är då han talar för behovet av investeringar som kan motverka den brist på efterfrågan som blivit allt mer uppenbar trots att många fått mer i plånboken i räntesänkningarnas spår.

I den frågan finns det faktiskt en bred enighet i samhället där både fack, arbetsgivare, KI och regeringens eget ekonomiska råd kräver handling. Den borgerliga regeringen är emot, och de har ännu visst väljarstöd. Det är sannolikt på grund av de stora skillnaderna i hur krisen slagit hittills. En del drabbas stenhårt, andra får mer i plånboken när räntor sänkts. Men krisen lär snart bli synlig för alla.

Mer läsning

Annons