Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skillnad på en bra lärare och fullfjädrad gycklare

/
  • Den akuta lärarbristen borde vara en högprioriterad fråga för hela samhället.

Annons

Tänk dig att du står inför rätta och att du för första gången ska träffa din försvarsadvokat. Med svettiga handflator trummar du nervöst på låret där du sitter och med flackande blick sneglar du mot dörren genom vilken din försvarsadvokat ska komma och försöka reda ut allting. Åh, måtte det vara en skicklig och välmeriterad jurist jag fått tilldelad mig! tänker du.

Så öppnas dörren och in kliver – en gycklare i fullfjädrad gycklarskrud. En gladlynt individ i spetsiga bjällerskor klampar klumpigt genom dörren och möter din förvånade uppsyn med ett clownbeprövat leende.

»Jo, det råder ju lite juristbrist just nu«, harklar sig gycklaren. »Men vet du en sak?«, fortsätter han och bjuder på en behärskad konstpaus innan han med klämkäck slogan-stämma lägger till att »en bra advokat är en akrobat – och kan jonglera bort livstidsdomen«.

Tänk ifall ovanstående scenario med jämna mellanrum utspelade sig på olika tingsrätter, runtom i Sverige; att brottsmisstänkta fick nöja sig med att en outbildad vikarie från ett bemanningsföretag kom och försökte försvara deras oskuld.

Nej: juridik är viktigt. Där måste utbildade och professionella individer vara involverade. Där lämnar vi självfallet inte individers öden i lekmannahänder. Helst inte inom sjukvården eller inom ingenjörsyrkena heller.

Men jag studerar till gymnasielärare, och inom just läraryrket fungerar det ofta ganska precis så här som beskrivet ovan. På universitetet där jag studerar kan man utbilda sig till nästan precis vad man vill, men när jag går i korridoren är det bara mitt och mina klasskamraters framtida yrke som via jobbannonser bjuds ut till vem som helst som skulle vilja prova på.

Det finns knappt en enda anslagstavla på hela universitetsområdet som inte är belamrad med annonser från något av det största bemanningsföretagen, om att den förbipasserande individen redan idag borde börja jobba som just lärare.

Ja, just du! Nej, det spelar förstås ingen roll ifall du har utbildning! En bra lärare behöver inte vara en utbildad till just lärare! slår annonsen från branschens jätte Lärarförmedlarna fast. En bra lärarvikarie kan lika gärna vara unga »akrobat-tränare«, »boxare« eller »entreprenörer«. En akrobat kan exempelvis »jonglera kunskap«, förkunnar annonsen, och en boxare kan »ge eleverna mod«.

Så enkelt är det idag att ta steget in i svensk skolas kanske viktigaste roll. Du behöver i stort sett bara ha gått ut gymnasiet och påstå dig besitta någon egenskap, vilken som helst!, för att vara högaktuell för att jobba som lärare; ett yrke som jag tänkt studera i över fem år för att kunna bemästra.

Kanske kan man i en helt jämlik skola, där alla elever är lika studiemotiverade och har samma förutsättningar, slänga in gycklare, boxare och gymnasieföretagare i lärarrollen med jämna mellanrum – men inte i vårt svenska skolsystem där ojämlikheten bara ökar och ökar.

Den akuta lärarbristen är inte bara en fråga för individerna som verkar inom skolväsendet, utan borde vara en högprioriterad fråga för hela samhället.

Om tio år kommer vi knappast att läsa om individer som suttit fängslade i onödan för att de blivit försvarade av en outbildad men pistolintresserad 20-åring som »sköt från höften« i rättegångssalen, men det finns en stor risk att vi kommer att ha än fler människor i utanförskap i Sverige, på grund av att de inte fått professionell hjälp i skolan.

LÄS ÄVEN: Lärarbrist drabbar de svaga

Mer läsning

Annons