Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skillnad mellan tal och skrift

/

Socialdemokraternas kongress inleddes i går med invigningstal av partiordförande Mona Sahlin.

Annons

Samma morgon publicerades påpassligt en opinionsmätning i Aftonbladet som visar att hon personligen fortsatt tappar i förtroende hos väljarna. I DN däremot får hon lägga fram sitt program inför kongressen i en mer än lovligt träig artikel. Inte för att jag har några större invändningar mot innehållet. Den innehöll dessutom en nyhet i form av en opinionsundersökning som visar fler väljare nu, 35 procent, anser att Socialdemokraterna inger störst förtroende för att klara arbetslösheten, medan 28 procent tror att Moderaterna är bäst. 54 procent av medborgarna anser att regeringen inte levt upp till vad de lovade 2006. Hur ska nu detta tolkas? 35 procent är verkligen inte en stark siffra. Och jag frågar mig hur de 30 procent är funtade som fortfarande anser att regeringen lever upp till de löften om jobb och minskat utanförskap som gavs 2006.

Den oro jag känner handlar om ifall inte sossarna också riskerar att lova för mycket.

När Mona Sahlin sen kommer upp i talarstolen blåser oron snabbt undan. Hon dompterar sin kongress och skämtar om när de bör applådera och inte. Hon gisslar den borgerliga ”arbetslöshets”-regeringen och hon visar hur jobbsveket blir ett välfärdssvek. Och hon citerar från de norska partivännernas nyligen med framgång genomförda valrörelse: Skattesänkningar för några är välfärdförluster för alla.

Hon har svårt att bestämma sig för om vår röda dröm är grön eller om vår gröna dröm är röd. Och hon talar om jämlikheten, välformulerat och ideologiskt. Mona Sahlin talar om sitt och arbetarrörelsens hat mot klassamhället. Det som nu gör att fattigdomen breder ut sig.

Hon pratar om barnen till de ensamma mödrarna, om de unga som behöver jobb och bostäder. Sahlin talar om orättvisan i att pensionärer ska betala mer skatt än löntagarna, men också om att fler kommer att behöva jobba längre. Fast hon vill inte höja pensionsåldern.

Det är uppenbart att Mona Sahlin talar sanning när hon börjar med att säga att det äntligen är partikongress. Hela arbetarrörelsen har längtat. Det är i dag – om Sahlin räknat rätt – 323 dagar kvar till valet. Och för att återanknyta till Aftonbladets undersökning. Mona Sahlin har större personligt förtroende bland de unga, än Moderatledare Reinfeldt.

Mer läsning

Annons