Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skiljedom

Annons

De bästa krigen är de som aldrig blir av. Fast det medför att de heller sällan blir ihågkomna. Sålunda har jag inget som helst minne av att det för i dagarna nästan exakt 30 år sen höll på att utbryta krig mellan Chile och Argentina.

Båda länderna styrdes då av blodiga militärjuntor, Chile av Pinochet och Argentina av Videla, så våldet låg nära till hands. Men till all lycka fanns det en kraft i dessa länder som lyckades hålla våldsverkarna tillbaka.

Det kan förefalla märkligt för många i ett Sverige som av århundraden av lutheransk tradition är skeptiska till papister. En skepsis som i vår tid förstärks av katolska kyrkans kritik mot både kondomer och aborter,

Men den jag tänker på är påven Johannes Paulus II som precis hade tillträtt. I Chile och Argentina firas det uteblivna kriget i dagarna med den socialdemokratiska presidenten i Chile, Michelle Bachelet, och den vänsterinriktade argentinska presidenten Cristina Fernandez-Kirchner i spetsen.

Bakgrunden till att kriget kom så nära var att Argentina inte accepterade en skiljedom i en brittisk domstol. Att man sen valde att hota med krig för några gudsförgätna öar i Beaglekanalen vid Eldslandet är lika vettlöst som det verkar.

Men det hela får väl tas som ett exempel på värdet av att internationell skiljedom accepteras som ett sätt att ersätta krig. Sen får vi väl i denna fridens högtid glädjas åt att den i historien inte alltid så fredliga kristna kyrkan också ägnat sig åt att förhindra krig. God jul.

Mer läsning

Annons