Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skiftbyte i sosserian

/

Annons

Jens Nilsson drar till Bryssel och Katarina Nyberg Finn blir Östersunds nästa kommunalråd i par med Annsofie Andersson. Så lyder stalltipset. Två kvinnor kommer att leda Östersunds kommun och finns det till äventyrs någon med synpunkter på den katastrofalt ojämna könsfördelningen bör den nog överväga att begrava sin kritik i kudden.

Kommunalrådsposten har historiskt varit en manlig bastion. Katarina Nyberg Finn är dock inte ett kvoteringsmaterial utan en etablerad politiker, med tung post som ordförande i vård- och omsorgsnämnden, och efter hennes insats på Socialdemokraternas partikongress har hon också planterat ett frö på det politiska riksplanet. Där drev hon framgångsrikt på för att partiet skulle uppvärdera det facklig-politiska samarbetets betydelse för arbetsklimatet inom välfärdssektorn.

Kommunalrådsbytet ser ut att bli en smidig historia. Vad gäller utformningen av den socialdemokratiska riksdagslistan är det däremot mer osäkert. I dag har länet tre röda riksdagsmandat, men i nästa års val försvinner ett mandat. Anledningen är de många flyttlassen till södra Sveriges urbana asfaltsdjungler; riksdagsplatserna fördelas utifrån folkmängd.

Sossarna tappar alltså en av sina tre platser, vilket knappast underlättar för riksdagslistans konstruktörer. Men trots att tre blir två är det precis som vanligt en rad hänsyn som ska vägas in. Ja, egentligen skulle man nog behöva fyra-fem riksdagsplatser för att tillfredsställa alla viljor.

Traditionellt har ett mandat varit vikt för fackföreningsrörelsen, gäller den gamla principen trots ett förlorat mandat? I rådhuset generationsväxlar man, när får vi se ett ungt namn högt på riksdagslistan? Går det att motivera att båda ledamöterna bor i samma kommun i ett län med sju kommuner? Gunnar Sandberg och Marie Nordén är båda folkbokförda i Östersund.

Att Marie Nordén får förnyat förtroende är likväl ett säkert tips. Hon har gjort ett bra jobb från riksdagsbänken och av partiet matchats för att ta över efter Berit Andnor som länets profilpolitiker. Gunnar Sandberg har på grund av föräldra- ledighet och ett anonymt arbetssätt synts mindre än sina kollegor. Att sitta och tjabba vid firmans fika- bord en tisdagmorgon i Föllinge ger inga stora rubriker men väl värdefulla insikter.

I december går nomineringstiden ut och i mars nästa år fastställs sossarnas riksdagslista. Vi låter osvuret vara bäst och håller ett extra öga på vem som kniper andraplatsen.

Mer läsning

Annons