Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattehöjningar åter i vokabulären

/

Annons

Om några år från nu, när konjunkturen vänder uppåt igen, vilka möjligheter har Sverige att växla upp? De omfattande nedskärningar som kommuner och landsting nu tvingas genomföra innebär ofrånkomligen att uppförsbacken kommer att vara brantare än vad som hade behövt vara fallet. Människor tvingas ut i arbetslöshet och måste anpassa sig till en radikalt annorlunda ekonomisk verklighet på grund av moraset i a-kassan.

Regeringen kan inte lastas för den internationella lågkonjunkturen, men den bär ensamt ansvaret för att ha bottenskrapat vår gemensamma kassa till förmån för gigantiska skattesänkningar. Regeringen lånar pengar för att finansiera sina skattesänkningar – det är inget annat än politisk vandalism! Detta i en tid när otryggheten och oron inför framtiden är större än någonsin.

När människor känner otrygghet väljer man bort det planerade bilinköpet och sparar istället slantarna i madrassen. Vi får således en dubbelt negativ effekt: dels ökade klyftor mellan förvärvsarbetare och arbetslösa och pensionärer, dels en minskad konsumtion på grund av den förstörda arbetslöshetsförsäkringen.

När socialdemokraterna presenterar sin alternativa vårbudget är det med en dyster verklighet som bakgrund. Läget i nationen är mörkare än på länge: prognosen säger en halv miljon arbetslösa nästa år. Vi har en regering som lånar pengar för att förstärka klassklyftorna och vars senaste budgetproposition inte innehöll en enda krona i stödåtgärder till kommunerna för innevarande år.

Nu är alltså inte läge för stor reformpolitik, allt krut måste läggas på att skydda jobben och kärnan i välfärden, jobben, skolan och omsorgen. Det betyder bland annat 15 miljarder kronor extra till kommuner och landsting för 2009-2010, ett kraftigt tillskott av nya utbildningsplatser, satsningar på gröna jobb och den klimatvänliga järnvägen.

Och skattehöjningar? Jo då, även oppositionen måste förhålla sig till de ekonomiska realiteterna. I vårbudgeten finns skattehöjningar inbokade, det handlar om totalt fem miljarder till statskassan genom en extra fastighetsskatt för hus med taxeringsvärden över fem miljoner, förmögenhetsskatt och högre skatt för dem som tjänar över en miljon kronor om året. Någon som har synpunkter därom? Efter två år som inte kan betecknas som något annat än en enda lång julafton för landets lönemiljonärer är det förstås rimligt att även de får bidra till våra gemensamma åtaganden.

Socialdemokraterna flaggar dessutom för att det kan behövas ytterligare skattehöjningar. Det är bra, ty det måste våga sägas: trygghet, välfärd och stabila finanser kommer med ett pris – ett pris som vår nuvarande regering inte är beredd att betala.

Mer läsning

Annons