Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självbild på skam

/

Annons

En ensam skrinnare som glider bort på en spegelblank is i solnedgången. I bakgrunden ett mäktigt fjällandskap. Med den bilden vill Jämtland Härjedalen Turism (JHT) locka både besökare och nya bofasta till Jämtlands län. På hemsidan beskrivs länet i en mängd bilder – på allt från nyplockad svamp till orörda fjäll – och några få ord. ”Upplev livskvalitet när den är som bäst”.

Mot den bakgrunden är läsningen i tisdagens LT än mer nedslående. Tio av de femton kvalitetsmål som är uppsatta för miljön i Jämtlands län bedöms vara omöjliga att uppnå de kommande åren. Levande skogar, myllrande våtmarker och ett rikt växt- och djurliv, får rött ljus. Och inte ens målen om frisk luft och storslagen fjällmiljö, ser ut att få godkänt.

Det finns med andra ord en stor risk för att länet kommer att tvingas ompröva sin självbild. Och hur det ska gå att locka hit folk med att vi nästan har frisk luft och i alla fall kommer i närheten av en storslagen fjällmiljö, är svårt att förstå. Nej, i stället gäller det att tydligt prioritera miljömålen. Vår vilja att nyttja naturens ändliga resurser riskerar annars att slå hårt mot oss själva.

Mer läsning

Annons