Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se inte bara till statens ekonomi

Inom socialdemokratin finns det en ”vänster”-falang som fortfarande ser Socialdemokraternas agerande på 90-talet som ett misstag.

Annons

Som om det fanns ett helt annat alternativ till den tidens krisbekämpning. Som om en expansiv budgetpolitik hade kunnat ta ner arbetslösheten betydligt snabbare. Jag anser att det alternativet då saknades.

Det räckte inte ens med den hårda sparpolitik som Göran Persson och Ingvar Carlsson gick till val på 1994. Räntorna gav med sig först när samarbetet med centern inleddes våren 1995. Krisen var i allt väsentligt svensktillverkad och de internationella finansmarknaderna då var inte öppna för expansiva åtgärder.

När vi nu utvärderar hur finansminister Anders Borg, (M), lyckats möta dagens kris, är läget ett helt annat. Krisen är internationell. Centralbankerna tävlar med varandra om att hålla ner räntorna och vi har sett finanspolitiska stimulanser på en nivå vi inte sett maken till från framförallt USA, Kina och Storbritannien. Det ska vi alla vara glada för. I bästa fall vänder tillväxten därför uppåt tidigare än väntat. Men massarbetslösheten väntas bestå länge än. Och här har Borg mycket att svara för.

När Financial Times i tisdags utnämnde Borg till den fjärde bäste finansministern i EU så bör vi lägga märke till att han bara blev 15:e av 19 deltagare i ämnet ekonomi. Det beror säkert delvis på att Sverige är extremt exportberoende. Men ett annat element som ingick i rankingen var att ge pluspoäng för den som utan att tappa kontrollen kunde ge extra stimulanser av ekonomin för att ta landet ur recessionen.

Det är här Borg misslyckats. Han har gjort misstaget att tro att den statliga budgeten är det avgörande när det avgörande är tillståndet i hela den svenska ekonomin. Och han gör det i ett läge där det, till skillnad från 1995, hade varit fullt möjligt att låta statens budgetunderskott bli betydligt större utan att straffas av högre räntor. De flesta andra länder har valt den vägen. Med påföljd att arbetslösheten inte vuxit så snabbt som här. Borg är duktig som person. Men vad gäller det ekonomiska resultatet förtjänar han inte bättre än sin 15:e plats.

Mer läsning

Annons