Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schori lägger ut texten

Annons
Ett rykande färskt exemplar av SSU:s idé- och debattskrift Tvärdrag väntar i postfacket. Lika sprängfylld och välgjord som vanligt. Efter att ha plöjt ett antal texttunga sidor om det amerikanska kriget mot terrorismen är det befriande att nå fram till 19-årige östersundaren Anton Åvalls intervju med s-veteranen Pierre Schori. Adekvata frågor besvaras med lika välgrundade svar.
När de två passagerarplanen brakade in i tvillingtornen på Manhattan ledde Schori Sveriges arbete i FN, han kunde från första parkett följa den dramatiska händelseutvecklingen den historiska sensommaren 2001. Hur den initiala chocken snabbt övergick till en kallhamrad vedergällningspolitik, helt fri från spärrar. Hur hela världen uppslukades av den amerikanska hämndretoriken, även den svenska regeringen.
Pierre Schori är föga imponerad av Persson-regeringens agerande. "Det finns anledning att rikta kritik mot partiledningen för att man inte var tillräckligt aktiv för att förhindra kriget. Tvärtom förbjöd statsrådsberedningen kritik", påstår Schori.
Som gammal medarbetare till Olof Palme är det förstås naturligt att göra jämförelsen mellan Persson och Palme och, icke att förglömma, Sten Andersson som spelade en avgörande roll för Sveriges fredsansträningar i Mellanöstern.
Göran Persson valde snabbt Israels sida, hans hjärta slog hårdare för den överlägsna ockupationsmakten än de plågade palestinierna på Gaza och Västbanken. "Jag är verkligen besviken på Göran Persson för att han bröt med Palme/Andersson-linjen, och gjorde (s) mer Israelvänligt. Det var ett stort misstag", säger Schori.
Det finns mycket klokskap i den gamla socialdemokratiska stammen. När den nya partiledningen nu formar sin utrikespolitiska agenda bör man se till att lära av tidigare framgångar - och senare misstag.

Mer läsning

Annons