Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Savannen ligger öppen

De stora elefanterna gör sig redo för den sista kraftmätningen. Savannen ligger öppen. Thomas Quick – seriemördare eller manipulerad knäppgök?

Annons

Några av Sveriges tyngsta debattörer, mest högresta experter och framknuffade jurister har satt heder och ära i pant på att Quick är antingen jätteskyldig eller lika oskyldig som en bärplockande sjuåring. Ingen placerar sig mitt emellan, det stångas om ytterligheterna.

Har ni förresten noterat att det är nästan uteslutande manliga elefanter som kämpar om vår gunst?

Tänk om det visar sig att Thomas Quick har begått, säg, tre av de åtta mord som han dömts för – vilket antiklimax för elefanterna!

Ibland känns Sverige väldigt för litet. Ett antal av landets experter/debattörer springer mellan tidningsspalterna, bokmässorna och tv-sofforna. De dyker upp precis där man kan förvänta sig. Elefanterna blir ett slags referenser till verkligheten. Är Quick skyldig? Fråga GW Persson, han vet. Är allmänläkaren och obducenten skyldiga? Fråga GW igen. Är detta en rättsskandal, vem är mest dum i huvudet? Fråga Guillou. Hur tänker Anders Eklund? Fråga Ulf Åsgård.

Utsagorna är ofta tvärsäkra och osar självförtroende ända ned till Skåne. Vi andra ska snällt gapa och svälja barnmaten.

Den interna hierarkin inom elefantgruppen är fortfarande olöst. Kanske den dagen när ”sanningen” om Thomas Quick blivit klarlagd att vi kan vänta oss någon slags ordning inom gruppen. Kommer det att bli van der Kwast som förödmjukad tvingas lämna savannen? Många verkar tro det.

Någon nämner möjligheten att ett antal mördare kan gå fria i detta nu, någon annan nämner de anhörigas förtvivlan. Men de hörs inte för elefanternas trumpetande.

Vad jag ska göra under jullovet? Läsa GW Persson. God Jul!

Mer läsning

Annons