Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkta löner som en välgärning

/

Annons

Centerpartiet har blivit hårt åtgånget efter förra veckans utspel om slaktade ingångslöner. Men, berättade Annie Lööf i söndagens Agenda, det finns också positiva röster. Lööf sa att hon har fått beröm från arbetslösa ungdomar utan a-kassa som känner sig sedda av C-ledaren. Av förståeliga skäl informerade inte Lööf tv-tittarna (eller för den delen de uppskattande ungdomarna) att det är hennes politik som ligger bakom att så många unga faller igenom skyddsnäten. Det är ingen slump att två av tre arbetslösa, eller dubbelt så många jämfört med 2006, står utan a-kassa. De differentierade och chockhöjda avgifterna i kombination med skärpningen av det så kallade arbetsvillkoret, har slagit särskilt hårt mot unga som ofta går in och ut mellan tidsbegränsade anställningar.

Allt är förstås relativt. För arbetslösa som saknar a-kassa, alternativt blivit utslängda ur sjukförsäkringen, innebär 12 000 kronor i ingångslön en väsentlig standardhöjning. Det är trots allt 12 000 kronor mer än ingenting och man måste ju leva.

Annie Lööf liknar avhysaren som efter att hon har vräkt dig erbjuder dig ett tält i kompensation – och framställer det som att hon har gjort dig en tjänst.

Ja, Lööf vet värdet av att skapa en trevlig atmosfär kring det politiska budskapet. Centerledaren har en vision om att fler ska kunna göra lönekarriär, och det låter väl trevligt. Tills man inser att Centerns variant på lönekarriär börjar med en 25-procentig uppförsbacke.

Det uppror som nu sprider sig bland landets sjuksköterskestudenter kan tjäna som illustrativt exempel. Sjuksyrrorna kräver 24 000 kronor, avtalet stipulerar 21 100, Annie Lööf förespråkar 15 800. Efter några år på Lööfs lönestege är sjuksköterskorna tillbaka på ruta ett, samtidigt som de har gjort en med alla mått mätt fantastisk lönekarriär.

Nu förstår man varför det är viktigt att barnen lär sig matematik i skolan – så att de kan syna borgerlighetens bluff.

Det ska löna sig att arbeta, säger Moderaterna. Det ska knappt bära sig att arbeta, kontrar Centern. Vad är det egentligen som gäller?

Mer läsning

Annons