Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samvetslös handel

Annons

Sveriges handelsminister Ewa Björling (M) tar regeringsplanet till Khadaffis Libyen för att underlätta svenskt näringslivs affärer med diktaturen. Att idka handel med odemokratiska regimer är förvisso inget anmärkningsvärt. Men det är skillnad på att sälja kexchoklad Made in Sweden och övervakningssystem ämnade att fånga in båtflyktingar.

I SVT-programmet Korrespondenterna berättades häromdagen att Rymdbolaget, med understöd av handelsminister Björling, försökt sälja övervakningsutrustning som är idealisk om man vill stoppa flyktingar. Och det vill Libyen, ja, de får till och med betalt av Italien för att hindra människor som försöker korsa Medelhavet. Det är vanligt att infångade flyktingar hålls inspärrade på obestämd tid under mycket tuffa förhållanden.

Libyen fungerar som ett transitland för bland annat eritreaner som söker ett bättre liv i Europa. Genom journalisten Dawit Isaaks öde är vi i Sverige väl medvetna om Eritreas inställning till regimkritiker. Libyen har emellertid inga samvetskval att skicka tillbaka eritreanska flyktingar till den hårdföra diktaturen.

Alla har rätt att söka asyl, det är en mänsklig rättighet och att Rymdbolaget inte känner till, alternativt inte bryr sig, om den rättigheten må vara hänt, det finns värre exempel på företag som ingått tveksamma avtal med smutsiga stater. Nej, problemet är handelsministerns lättsinniga inställning till sitt eget engagemang i affären. En makthavares uppgift är faktiskt inte bara att öppna dörrar för näringslivet, den har faktiskt ett ansvar att också stänga dörrar. Men Ewa Björling, hon ser inga problem. När hon ställdes mot väggen i onsdagens Aktuelltsändning var hon rustad med ett helt batteri krystade förklaringar. Detta är utrustning för att övervaka en stats gränser, kontrollera sjöfarten, hjälpa människor i sjönöd och så vidare. Rimliga argument – om affärsresan hade gått till Trondheim och inte Tripoli.

Mer läsning

Annons