Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samtalshjälp

Annons
Det kom aldrig några krav från terroristerna, något förhandlingsutrymme fanns inte. Enligt chefen för Indiens nationella säkerhetsstyrkor hade inte terroristerna någon avsikt att lämna någon gisslan i livet. Alla skulle dö.
Först nu, när röken har skingrats från Bombays gator, börjar det bli möjligt att överskåda vansinnet. Under den 60 timmar långa ockupationen dödades minst 195 människor och uppskattningsvis 300 skadades. När terroristernas sista fäste, lyxhotellet Taj Mahal, fallit hittade polisen högar av livlösa kroppar inne i lokalerna.
En enda attentatsman lär ha överlevt infernot, och för honom väntar nu månader av förhör.
Från indiskt håll riktas anklagelser mot grannlandet Pakistan, vilket bestämt tillbakavisar beskyllningarna.
Om terroristernas mål var att så split mellan de två kärnvapenmakterna tycks de i alla fall ha lyckats över förväntan. Alla väntar nu spänt på hur relationen mellan de två länderna ska utvecklas.
Det är svårt att veta vilken fot den pakistanska regimen vilar på, ex-president Musharraf har tidigare gett USA sitt helhjärtade stöd i kriget mot al-Qaida, men i kulisserna smyger den mäktiga pakistanska säkerhetstjänsten som tros agera efter en annan agenda. Det talas om stöd till diverse extremistiska nätverk.
Det är inte säkert att vi någonsin får ett vettigt svar på frågan vilka som låg bakom attackerna i Bombay. I nuläget måste dock alla ansträngningar vidtas för att kyla ned situationen. Indien och Pakistan måste börja tala med varandra istället för om varandra.
Omvärlden kan inte acceptera att de två kärn- vapenstaterna tränger in varandra i ett hörn. KO

Mer läsning

Annons