Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete viktigt i besvärliga tider

/

Att vänsterpartiet och kristdemokraterna skulle samregera på riksplanet är inte ens en tanke värd att tänka. Det finns bara inte.

Annons
Inom kommunpolitiken är det däremot inte ovanligt med de mest kreativa majoritetskonstellationer. Det är ett statsvetenskapligt faktum att viljan att överbrygga ideologiska motsättningar är större bland kommunfullmäktiges ledamöter än kollegorna i riksdagen.
Alla vill det bästa för kommunen, och ibland blir det ju bara fånigt att försöka politisera frågorna. Ska vi ha tre eller fyra lågstadieskolor, sex eller sju specialpedagoger, en eller två friluftsdagar per termin? Låt oss i stället resonera om saken så ska vi nog komma överens.
I kommuner med krympande befolkningstal och ansträngda ekonomier kan det politiska manöverutrymmet vara väldigt begränsat. Då finns det poänger med att försöka jobba tillsammans, blocköverskridande.
I Ragunda, Strömsund och Berg dras man med tuffa sparbeting, betydande indragningar i offentliga verksamheter väntar. Situationen är på flera håll väldigt ansträngd; Ragunda ska under nästa år spara 25 miljoner, i Berg och Strömsund står skolindragningar på schemat.
Och det är just den infekterade skolfrågan som nu fått vänsterpartiet i Berg att lämna den så kallade regnbågsalliansen, där också bergspartiet, moderaterna, kristdemokraterna och centern ingår.
Som skäl för avhoppet anförs beslutet att flytta sjätteklasserna från byskolorna till högstadieskolorna och kommunikationsproblem med ledamöter som förespråkat egna förslag utan förankring i majoritetsgruppen.
Efter flera år av samarbete synes dessa argument väga ganska lätt. Ingen kan väl tro att en allians med ett rött och fyra borgerliga partier alltid ska vara en dans på rosor?
Det är i ansträngda tider som samarbets- och kompromissviljan verkligen prövas. Att då kasta in handduken är inte särskilt ansvarstagande.
Alla vill kunna se skolan från köksfönstret, det gäller även Alf Lundin, vänsterpartiets starke man i Berg.
Nu slipper han bära hundhuvudet om skolan i Kövra försvinner. Nu kan han gå fortsatt rakryggad genom byn.
Ibland är det skönt att kunna lägga över de obekväma besluten på andra.

Mer läsning

Annons