Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saabs försäljning ett efterlängtat besked

/

Saabfabriken i Trollhättan är räddad. GM säljer Saab till holländska Spyker som bildar det nya företaget Saab Spyker Automobiles. Det är ett efterlängtat besked för dem av oss som värnar den svenska industrin.

Annons

I uppgörelsen ingår en garanti från den svenska regeringen för ett lån i den Europeiska Investeringsbanken. Det innebär att de svenska skattebetalarna fortsatt tar en affärsrisk. Det görs med en risk som säkert är större än den hade varit om regeringen agerat snabbt för över ett år sen när GM talade om att sälja Saab.

Näringsminister Maud Olofsson (C) fortsätter därför att tala i nattmössan när hon som förklaring till de statliga garantierna, påstår att företaget är i ett bättre läge nu än för ett år sen. Med tanke på Spykers inte alls dokumenterade långsiktiga styrka, görs det med en större risk än om den svenska staten i ett tidigt stadium gått in i affären med ett eget tillfälligt ägande. Regeringen har som många andra överskattat problemen, genom att underskatta effekten av att den multinationella koncernen GM kunnat välja var man velat visa sina vinster. Men det är inte lätt att vara en liten biltillverkare, och det blir svårare att få företaget på fötter vid en försäljning på 35  000 bilar när det varit svårt att få ihop det redan vid en försäljning på 120 000–130 000. När marknaden havererade hösten 2008 stannade årsförsäljningen vid 93 000 bilar.

Äras bör de anställda och fack som kämpat hårt. Det gäller inte minst Saabs vd Jan-Åke Jonsson som jobbat på Saab sen han var 22 år. Yrkeskunskap ska inte föraktas. Vi får hoppas att Spyker långsiktigt kan leva upp till deras framtidstro. Hur som helst är det tid att glädjas över att Saab nu får ännu en chans att visa vad man kan.

Mer läsning

Annons