Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saab igen

Annons

Har Saab äntligen tagit sig ner från serpentinvägen? Blir det Ängelholmsbaserade sportbilstillverkaren Koenigsegg som tar över huvudägarskapet? Inget är ännu klart, men det mesta tyder på en stundande affär. Min första tanke när den spektakulära nyheten kom var: Hur ska ett litet och i sammanhanget obetydligt bilföretag lyckas där ett av världens största bolag misslyckats? Svaret hänger fortfarande i luften. I det här ovissa läget vågar ingen, inte ens de vanligtvis så säkra analytikerna, varken säga bu eller bä.

Vi vet förvisso att bakom Koenigsegg står kapitalstarka norska intressen. Vad som vid en första anblick kan se ut som en trevlig ”återförsvenskning” av det klassiska bilmärket skulle alltså i praktiken kunna bli en ganska komplicerad ägarstruktur med utländska förgreningar. Men återigen, i nuläget är det mesta höljt i dunkel.

En sak vet vi i alla fall, den eller de som köper Saab kommer inte att göra det av solidaritet med killarna och tjejerna på fabriksgolvet i Trollhättan. Investeringen ska räknas hem. Men att gradera risken för framtida varsel är omöjligt eftersom vi inte vet hur snabbt de eventuellt nya ägarna kräver plussiffror på sista raden. Å andra sidan är inte alternativet ett dugg bättre.

Saab får behålla vinterdäcken på ett tag till och vi andra får vänta tills nästa vecka, då vet vi förhoppningsvis mer.

Mer läsning

Annons