Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rött står mot blått också i EU

Det förefaller som om intresset för EU-valet är lite större den här gången. Men om det ger utslag i högre valdeltagande vet vi först på valkvällen på söndag.

Annons

En del tycker att partierna gör för lite. Andra tycker att partierna gör fel saker. Och en del partier, speciellt de små uppstickarna, tar valet enbart som en plattform inför kommande riksdagsval.

Många tycker att diskussionen bara ska handla om de frågor som EU-parlamentet verkligen har beslutanderätt om. Å andra sidan är det ju vanligt att riksdagsvalet påverkar debatten inför både landstings- och kommunval.

Och det är fullt rimligt. För faktum är att EU-parlamentet är ett parlament där skillnaderna ofta går efter ideologiska skiljelinjer. Ett exempel på det kom i går när socialdemokraternas toppnamn i Sverige Marita Ulvskog gjorde ett utspel tillsammans med den ledande tyske EU-parlamentarikern Martin Schulz.

Inför det svenska ordförande-skapet i EU, som inleds första juli kräver man ett speciellt toppmöte om ungdomsarbetslösheten. Europas unga måste ges rätt till jobb, utbildning och praktik, sa de båda vid ett expertseminarium om arbetsrätt som socialdemokraterna arrangerade på måndagen. I och för sig kan man väl gissa att också de borgerliga säger samma sak. Men deras recept som sänkta ingångslöner, avskaffade turordningsregler och ökad osäkerhet är ingen bra lösning. EU-parlamentet kan inte besluta om allt, men påverkar väldigt mycket. Rött står mot blått också i EU-sammanhang.

Mer läsning

Annons