Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rosenrött – eller bara rosa

I tisdags skrev det socialdemokratiska oppositionsrådet i Stockholm, Carin Jämtin, på DN Debatt att hon ville begränsa möjligheten att ta ut vinst företag som hon kallar ”välfärdsentreprenörer”, alltså företag som lever på skattemedel i skola, vård och omsorg.

Annons

Det är ett klokt förslag. Och jag misstänker att det är detta som fått sex socialdemokrater från Stockholmstrakten att gå i svaromål genom att försvara dagens friskoleregler som, enligt Jämtins artikel gav 84 miljoner i utdelning till sina aktieägare 2007, även om den samlade vinsten var ännu större. De sex gör den rosenröda beskrivningen att ”det ideologiska slaget om skolan är vunnet. Skolan är tillgänglig för alla på lika villkor och finansieras gemensamt via skatten.”

De bortser från att något viktigt har gått förlorat i det fria skolvalet, nämligen möjligheten för skolan att fungera som en mötesplats för barn över klassgränser och etniska gränser. De frågar sig varför den som bygger en skola ska få gå med vinst när den som driver skolan inte ska få göra det. De ser inte faran med att låta ekonomiska drivkrafter läggas till alla de sociala faktorer som gynnar den som redan har lättare för sig, den som inte har något handikapp och samtidigt har välutbildade föräldrar av pursvenskt ursprung. Jag hoppas att höstens socialdemokratiska partikongress i stället går på Carin Jämtins linje.

Mer läsning

Annons