Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riv Babels hus

/

Ett nytt exempel på Social­demokraternas ambivalenta förhållande till privata välfärdsaktörer fick vi i onsdagens LT.

Annons

På Campusområdet i Östersund bedriver Medicin direkt ortopedirelaterad kirurgi genom avtal med landstinget. Och landstingsrådet Robert Uitto (S) har bara lovord att strö över verksamheten. Medicin direkt har en ”gedigen vilja att göra något bra”, säger Uitto som annars brukar vara snabb att kritisera den rådande privatiseringshysterin.

Det finns många besjälade entreprenörer som tack vare kompetens och fiffiga organisationslösningar skapat högkvalitativa verksamheter som väl kompletterar den offentliga sektorn. Här finns viktiga lärdomar att dra: det kan handla om att korta beslutsvägarna, delegera mer ansvar till personalen och premiera goda insatser. Det är inte affärsmodellen som är inspirerande utan arbetssättet.

Våra skattepengar ska användas till välfärd, inte omvandlas till feta checkar i fickan hos privata investerare. På den punkten finns ingen anledning för socialdemokratiska landstings- och kommunpolitiker att tveka. Däremot behöver den offentliga sektorn influeras av den entreprenörsanda som till exempel Medicin direkts vd Börje Olsson förkroppsligar. För en verksamhet som inte upplevs som effektiv, som inte tillvaratar människors engagemang och idéer är nämligen omöjlig att försvara. Riv Babels hus! KO

Mer läsning

Annons