Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rika länder och rika spelare

Det anses nu som stor politisk visdom att alla måste vara med och bidra till arbetet för att minska utsläppen av växthusgaser. Det är sant ur en synvinkel.

Annons

Länder som Kina och Indien är så stora att de i den snabba industrialiseringen påverkar hela jordens klimat. Lika tydligt måste det sägas att det är vi i de rika länderna som måste börja. Utan bindande förbindelser om både finansiering och verkliga utsläppsminskningar från de västländer som bär ansvaret för klimathotet, kommer länder som Indien och Kina inte att vara med på tåget i Köpenhamn. Också därför är det synd att USA:s Obama ännu inte har sin kongress med sig i den här frågan. Vi är sent ute.

I SvD läser jag att en politisk strid brutit ut i Spanien sen socialistregeringen hotar med att höja skatterna för de fotbollsspelare som tjänar mer än sex miljoner kronor per år från 24 procent till 43 procent. Nu varnas för att La Liga ska förlora sin stjärnglans när Spanien hamnar på skattenivåer som ligorna i Italien och England.

Jag tycker inte synd om stjärnorna. Det hela visar i stället åskådligt hur en skattekonkurrens mot botten kan undvikas om våra välfärdsstater följer de spanska sossarnas exempel och lägger sig på en nivå i höjd med länder i liknande situation. Det är skattesänkarpolitik som är problemet. En välfärd för alla förutsätter relativt höga skatter. Fast man kan också vända på det och säga att vi ska ha så höga skatter som en välfärd för alla kräver.

Om förslaget från Folkpartiet om att ta bort den så kallade värnskatten kan samma resonemang föras. Från det hållet kallas värnskatten en straffskatt på utbildning. Det kan lika gärna kallas ett sätt att hålla ihop samhället. De som har mer, har råd att bidra med mer. Risken att de borgerliga åter går fram med detta krav inför valet ska inte underskattas. Det är populärt hos dem som redan har det bättre än de flesta. Risken att det genomförs är mindre så länge Moderaterna försöker hålla fast vid bilden av sig som ett arbetarparti. Men det bör de väl släppa snart. Nu har ju alla väljare sett vad de står för i verkligheten.

Mer läsning

Annons