Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reseförbud för regeringens jobblinje

/

Annons

Anders Borg, finansminister och kung på metaforer, ”ser gröna skott och väntar på blommor”. För den som undrar handlar det alltså om ekonomin och inte någon dramatisk årstidsväxling. Borg är inte känd som någon spridare av glädjekalkyler, så inte heller den här gången. De där gröna skotten kommer att behöva ”ekonomisk konstgödning” för att växa. För att tala klarspråk, de stora stimulanspaket som sjösatts i Sverige och övriga Europa måste få fortsätta att verka under 2010. Får Anders Borg, som under det svenska ordförandeskapet leder EU:s finansministrar, bestämma ska resten av unionen följa den borgerliga regeringens strategi för att bekämpa krisen. Och han verkar få som han vill. När man hör EU:s finanskommissionär, på besök i Sverige, säga att ”Det måste löna sig att arbeta” förstår man direkt vad det handlar om. Krisen ska bekämpas genom att förstärka krisen för dem som drabbas av den.

Punkt 1A för regeringen är som bekant sänkt skatt. Problemet är att skattesänkningarna gynnar dem som ett jobb, medan poängen med dessa stimulanspaket är att hjälpa dem som har ett jobb. Att regeringen vidgar skillnaden mellan bidrag och lön ökar möjligen på marginalen människors benägenhet att söka jobb – men den leder inte till fler jobb. Och det är just det vi vill ha, fler jobb.

Det är alltså inte en politik för fler i arbete som Anders Borg försöker sälja in till sina finansministerkollegor, utan en politik som bestraffar den som varit så klantig och blivit arbetslös. En politik för ökade klyftor och hårdare utslagning.

Det finns ett annat tungt skäl, förutom att regeringen driver en djupt orättvis politik, varför Sveriges metod att tackla krisen inte borde stå som förebild för övriga EU. Sverige är bland de sämsta i klassen! Färsk statistik från EU:s statistikkontor visar att våra arbetslöshetssiffror är högre än EU-genomsnittet. Under årets första sex månader var ökningstakten av arbetslösheten sjunde snabbast i hela unionen. Borgerlighetens krispolitik bär inte frukt.

Exportera Volvo, ABBA och de fiffiga svenska datatjänsterna, men belägg regeringens så kallade jobblinje med reseförbud.

Mer läsning

Annons