Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Res fängelset i Torvalla

/

Annons

För två år sedan uttalade sig justitieminister Beatrice Ask så här angående trängseln på landets fängelser: ”Rent allmänt så är trängselproblemen och bristen på sysselsättning för intagna någonting som försämrar klimatet och gör att folk blir mer irriterade än vad de annars skulle vara”. Justitieministerns givna slutsats var att det behövs fler fängelseplatser.

Efter valet 2006 bytte regeringen färg. Rött blev blått. Det nya styret startade emellertid inte med ett blankt papper utan hade att ta hänsyn till gamla utfästelser. Fängelset i Torvalla var inte Beatrice Asks påfund utan en kompensation för garnisonsnedläggningen, beslutad av Perssonregeringen. Att ärva gamla löften är kanske inte så kul, men det betyder inte att man kan bete sig som hur som helst. Anstalten i Torvalla behövs och det vet Beatrice Ask. Ändå låter hon dra ärendet i långbänk. Det som krävs för att bygget – som sedan länge är färdigprojekterat – ska komma igång är att regeringen skriver under hyreskontraktet och accepterar en uppräkning av Kriminalvårdens anslag.

Bortsett från överklassreservaten runt Stockholms stad har regional utveckling aldrig varit ett prioriterat område för moderaterna. Däremot ligger lag och ordning partiet varmt om hjärtat. Därför är det omöjligt att förstå vadan denna tröghet i beslutsfattandet beror på. Behovet av nya fängelseplatser är känt sedan länge och i Kriminalvårdens planer om 2 000 nya platser ingår fängelset i Torvalla.

Sett över en längre tid har kriminalvårdspolitiken blivit tuffare och de allt längre fängelsestraffen är bland annat en orsak till överbeläggningen på landets anstalter. Man kan ha många synpunkter på den hårdare synen på brott och straff, men det är en annan debatt. Det kan emellertid inte vara meningen att regeringens ovilja att skjuta till pengar ska villkora kriminalvårdspolitiken.

Eller menar Beatrice Ask att vi ska släppa ut förbrytare i förtid eftersom Kriminalvården inte har tillräckligt med husrum?

Det verkar som att justitieministern skulle behöva påminnas om hennes två år gamla uttalande. För precis som hon sade då så bidrar trängseln i våra fängelser till ett råare klimat som riskerar att leda till fler allvarliga incidenter. Eftersom någon omläggning av kriminalvårdspolitiken inte är i sikte finns det bara en sak att göra. Res fängelset i Torvalla!

illustration: kjell nilsson-mäki

Mer läsning

Annons