Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt på reträtt

Nu börjar vi få facit av de borgerligas politik. Den försämrade a-kassan och de höjda avgifterna har fått många att stå helt utan försäkring i ett läge där varslen slår rekord. Det är inte konstigt att de borgerliga under Fredrik Reinfeldt nu slår till reträtt. Men grundtipset är att de gör för lite och för sent.

Annons
Dessutom försvarar de en modell som syftar till att pressa ned lönerna.
Varslen om uppsägningar når rekordnivåer, 20 000 bara i oktober. Vi får gå till krisens 1992 för att finna värre siffror. Blir det hälften som går ut i öppen arbetslöshet, eller blir det en större andel i den akuta krisen?
Samtidigt har en halv miljon lämnat a-kassan på grund av de borgerligas försämrade ersättningar och chockhöjda avgifter.
Många riskerar att få gå till socialkontoren på grund av de borgerligas dribblande med a-kassan. Det är inte gratis att rasera det sociala skyddsnätet.
Dessutom blir folk förstås förbannade. När folk som går till jobbet troget varje dag får beskedet att det inte finns mer jobb, går inte de borgerligas retorik hem. Ingen tror längre att sänkta ersättningar är metoden att få folk i arbete.
Så nu har till och med moderaterna vaknat. Den blygsamma sänkningen av a-kasseavgiften i höstens budget kan komma att följas av ytterligare sänkningar. Dessutom säger man att a-kassan även i fortsättningen ska administreras av de fackliga organisationerna. Det är bra. Moderaterna vill inte ta strid i onödan om den principen.
Och ett förslag om obligatorisk a-kassa skulle förstås istället uppfattas som en skattehöjning för löntagarna, något som de inte heller vill förknippas med.
Tro nu därför inte att problemet löses med detta. Avgiften måste sänkas rejält för att den moroten ska ge effekt. Den starkt ökande risken för arbetslöshet är nog en piska som tar bättre.
Det minskade kravet för rätt till ersättning, som presenterades i budgeten, riskerar därtill snarare att få folk att vänta med inträde i a-kassan. I den mån uppsägningslönen går i hop med kvalificering till ersättning, lär inte fler vara med och betala avgiften. Dessutom har villkoren försämrats så att många ändå inte får del av försäkringen.
Därtill vill de borgerliga behålla skilda avgifter beroende på arbetlöshetsrisk, något som är tänkt att pressa ned lönerna i låglönebranscher.
De borgerliga har gått fullständigt vilse, och inleder nu sitt återtåg.

Mer läsning

Annons