Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt far med osanning

/

Regeringens slag mot facket i form av kraftigt höjda avgifter har gett resultat. Facket tappar nu snabbt medlemmar.

Annons

De kollektivavtalskramande nya moderaterna gör sitt bästa för att försvaga den ena av de parter som sluter avtalen – facken. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) drar sig inte ens för att fara med osanning när han påstår sig ha tagit tillbaka höjningen. De som har minst i lön och som behöver arbetslöshetsförsäkringen mest har inte fått någon lindring. Tvärtom.

I ivern att kunna sänka skatter inledde de borgerliga sin mandatperiod med att kraftigt fördyra medlemskapet i arbetslöshetskassan. Men tanke på effekterna är det inte svårt att hålla med dem som tror att ett annat syfte var att försvaga facken.

Det första som hände efter försämringarna var att a-kassan tappade en halv miljon medlemmar. Tiderna var goda och alltför många valde bort den utgiften. Det var först när krisen kom som det raset slutade. Det problemet som kvarstår är att så många nu saknar allt försäkringsskydd i en fortfarande snabbt stigande arbetslöshet.

Men också facken tappar medlemmar i snabb takt. A-kasseavgiften är nu dyrast för den som tjänar minst och behöver den mest. Den som löper liten risk för arbetslöshet drabbas däremot inte även om alla a-kassor lär få problem i takt med att arbetslösheten fortsätter att öka.

Föga förvånande har allt detta lett till problem för facken. För avgifterna för a-kassa och fack tillsammans närmar sig summor som är svåra för många lågavlönade att avvara.

Förvisso har facken länge tappat medlemmar. Efter en topp under 90-talskrisen har tappet länge varit mellan en halv och en procent. Men de senaste två åren är tappet hela sju procent. Arbetslivsforskaren Anders Kjellberg säger till radioekot att det är helt tydligt att det är de fackförbund som fått största a-kassehöjningarna som drabbats hårdast av medlemsflykten.

De borgerligas klasspolitik blir tydlig när man ser skillnaderna i avgifter. Akademikern betalar 90 kronor. Metallarbetaren betalar 384 kronor och den restauranganställde betalar 430 kronor i månaden.

Tar du med en normal löneskillnad mellan dessa grupper blir skillnaden grotesk. De som tjänar minst har inte råd att samtidigt vara med i facket.

LO:s ordförande ser a-kasseavgifterna som ett av problemen. Det andra är att vi får alltmer små arbetsplatser, där är det svårare att för facket att organisera.

Men det stora problemet är att vi har en regering som lägger sten på börda och en statsminister i form av Fredrik Reinfeldt som inte drar sig för att fara med osanning när han vill undvika att stå för konsekvenserna av en politik han själv bär ansvaret för.

Mer läsning

Annons