Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen sänker vår modell

/

Sambandet mellan regeringens fördyring av a-kassan och medlemsflykten från de fackliga organisationerna är välkänt – samma år som avgiften höjdes, 2007, lämnade 173 000 personer facket.

Annons

Men borgerlighetens anti-fackliga och löntagarfientliga politik slutar inte med a-kassan. Arbetslöshetsförsäkringen kan sättas in i ett betydligt större program med syftet att försvaga människors ställning på arbetsmarknaden: nedläggningen av Arbetslivsinstitutet, platsminskningen i Komvux, den slopade avdragsrätten för fackligt medlemskap. Vid årsskiftet kommer nästa smäll när tusentals personer tvingas lämna sjukförsäkringen.

Arbetsmarknaden genomgår en individualisering med tydlig nyliberal prägel. I de borgerliga leden och bland arbetsgivare är det säkert många som gnuggar händerna och känner att framtiden går deras väg. Det är lätt att måla upp ett scenario för framtida avtalsrörelser som står i skarp kontrast till den samförståndsanda som varit Sveriges signum.

Man ser flera tecken att en oroväckande förändring är i vardande. Regeringens uppluckring av trygghetssystemen innebär en indirekt lönepress nedåt. Tidigare i år strandade förhandlingarna om ett nytt huvudavtal bland annat eftersom arbetsgivarsidan ville skriva bort turordningsreglerna för mindre företag och ändra bestämmelserna för sympatiåtgärder.

Facket tappar medlemmar och har dessutom problem med nyrekryteringen. Samtidigt pratar Maud Olofsson om behovet av en ”reformering” – läs: försämring – av arbetsrätten. På ren svenska betyder det att unga som precis kommit ut i arbete inte ska omfattas av samma skydd som övriga löntagare.

De fackliga organisationerna måste förstås spjärna emot en utveckling som öppnar för godtyckliga och otrygga anställningar. Men facket kan inte strida om de inte har några att företräda. Fackets enda muskel är dess medlemmar. Trenden går emellertid i totalt fel riktning, LO har upplevt ett historiskt medlemsras. Allra lägst är anslutningsgraden inom den privata tjänstesektorn – alltså just de branscher där många unga inleder sitt arbetsliv.

Det finns inga givna svar på hur trenden ska vändas, facken står inför en monumental utmaning. Politiskt är det däremot enklare. Vi behöver en ny regering! Social-demokraternas löfte om en återställare av a-kassan är inte tjatig oppositionspolitik. Det skulle vara det första steget tillbaka mot en ordning där arbetsgivare och löntagare återigen sitter på någorlunda jämlika stolar.

Mer läsning

Annons