Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen Reinfeldt retirerar för att rädda sig

/
  • Sorg och graviditet är också tillstånd som kan göra individen oförmögen att arbeta. Sjukförsäkringen ­ inklusiverehabiliteringen ­ behöver bli bätte. Foto: Gunnar Lundmark/Svd/SCANPIX

Den raserade arbetslöshetsförsäkringen skulle följas av en raserad sjukförsäkring.

Annons

Och regeringens brådska i slutet var lika stor som tidigare senfärdighet. I höstas, en vecka innan tidsfristen gick ut, uppmanade man sjuka att ansluta sig till a-kassan via ett nyöppnat snabbspår inför sjukkasseförändringarna. Detta för att inte alla utförsäkrade skulle drabbas av stora ekonomiska försämringar utöver den sjukdom som redan ställer till det för dem.

I nästa skede förvånades regeringen över att också deltidsarbetande med svåra sjukdomar skulle utförsäkras. Trots att heltidssjuka drabbats av samma sak tidigare hade regeringen inte reagerat. Regelverket för en förändring kalla det inte reform var helt enkelt inte klart trots att bara veckor återstod inför en förändring som ställde orimliga krav på både a-kassor och Försäkringskassa, och som riskerar att drabba tiotusentals enskilda.

Regeringen Reinfeldt började backa i förra veckan. Nu backar regeringen Reinfeldt ännu ett steg. Den som ställer upp på Arbetsförmedlingens kurser om det så handlar om några timmar sägs nu inte få någon försämring. Det är rimligt, även om LO tvivlar på att det regeringen säger är sant eftersom fyra av fem löntagare ligger över det tak som anges. Det inte fel att sjuka ges en chans att komma in i samhället igen. De borgerliga bladen har i helgen hänvisat till en LO-utredning som varit positiv till en gräns för sjukförsäkringen för att ge folk en chans att komma tillbaka. Den tanken liknar på intet sätt det förslag som regeringen tidigare lagt, där huvudinriktningen legat på att tvinga sjuka i arbete genom försämrade ersättningar. Moderaterna agerar nu inför kraftigt fallande opinionssiffror. Men grundsynen är densamma.

Vi behöver en bra sjukförsäkring. Den kan snarare behöva utökas till att omfatta också saker som sorg och graviditet ”fundamentalt normala tillstånd som ändå kan göra individen arbetsoförmögen”, som doktoranden Maria Björk skrev i en understreckare i SvD 15 december. Det handlar om att ge individerna, de sjuka, hjälp istället för att tränga ur dem ur ett fyrkantigt system.

Mer läsning

Annons