Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen i baksätet

/

Annons

En Saabarbetare med 25 000 i månadslön skulle under de 200 första dagarna efter uppsägning få knappt 15 000 i ersättning från a-kassan. Ett hushåll med två Saabarbetare skulle alltså kunna förlora 20 000 kronor i månaden. Efter 200 dagar krymper ersättningen till 65 procent av månadslönen, då blir läget riktigt kritisk.

Det är inte General Motors som har försämrat svensk arbetslöshetskassa, det är regeringen. När vi spekulerar om Saabs framtid är det inte bara fordonstillverkningens överlevnad som avses utan de 4 000 löntagare som direkt skulle drabbas om produktionen avvecklas i Trollhättan (lägg därtill 60-talet underleverantörer; flera tusentals arbetstillfällen).

Poängen med ett starkt grundskydd vid arbetslöshet är ju att den enskilde ska klara en strukturomvandling eller kris liknande den som kan drabba Saab. Den solida a-kassan är bryggan till framtiden, folk ska inte behöva sälja bostaden och uppsöka kommunernas socialkontor om det värsta inträffar.

EFtersom Massvarsel alltid är kännbara för individen och samhället, ser kloka politiker till att mildra fallet så att folk snabbare kan komma upp på benen. Saabs framtid handlar alltså inte bara om en viktig del av vår exportindustri utan om människorna som regeringen nu är beredd att kasta ut på gatan.

Maud Olofssons strama hållning gentemot direktörerna på GM är egentligen samma besked som borgerligheten trummat in i oroliga löntagare ända sedan jobbkrisens början: ni får ingen hjälp.

Regeringen har sänkt jobbskatterna, nu får ni klara er själva ...

Jag tror att fler hade accepterat Saabs öde om vi visste att regeringen hade en ambition att stötta varslade arbetare. För Saab är ingen helig ko. Ansvaret ligger i första hand på de slipsnissar som det senaste halvårtet rest kors och tvärs i sina privatflygplan i jakt på kapitaltillskott.

Men eftersom alternativet till en fortsatt produktion stavas kompetensdränage, ekonomiskt armod och arbetslöshet med små möjligheter till nytt jobb är det naturligt att man från fackligt och socialdemokratiskt håll sätter press på regeringen.

Arbetarrörelsen sluter upp bakom kvinnorna och männen på bandet medan Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson gör väldiga ansträngningar för att förklara vilket otroligt dåligt företag Saab är. Det ser ut som en tanke. Det är höger mot vänster.

Mer läsning

Annons