Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättvist och vansinnigt

Annons

Populisterna får säga vad de vill. Högt uppsatta politiker ska ha en bra lön. Våra 349 riksdagsledamöter tjänar nästan 55 000 kronor i månaden och det är inget att hetsa upp sig över. Hittills har EU-parlamentarikernas löner legat i paritet med de svenska riksdagskollegornas. Men i sommar höjs ersättningen och det ordentligt: 80 000. Anledningen är att lönen ska vara enhetlig för alla EU-parlamentariker. Det ska inte spela någon roll man om man är svensk, italiensk eller ungersk ledamot. I dag är det nämligen ett oerhört spann mellan de bäst och sämst betalda; medan bulgaren får knappt 10 000 i månaden inkasserar italienaren över 100 000!

Självklart ska principen lika lön för lika arbete även gälla i EU-parlamentet. Samtidigt som 80 000 börjar bli farligt nära anständighetens gräns som folkvald politiker. Men okej, det kan bli långa dagar i parlamentet och ledamöterna har ett stort ansvar och mycket makt.

Problemet, och nu börjar det bli provocerande, är att det inte stannar vid 80 000. Därutöver får varje ledamot ett generöst bidrag för kontorsutgifter, fax, dator och dylikt, om 40 000 kronor – per månad! Dessa pengar behöver varken skattas eller redovisas. Dessutom kommer tillägg för resor och närvaro vid officiella möten. De 736 parlamentariker som i juni blir invalda till EU-parlamentet kommer totalt att ha rätt till ersättning motsvarande 176 000 per månad. Så enkelt gräver man en politisk grav.

Mer läsning

Annons