Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätten att utsätta andra för fara

/
  • Vaccinvägrarna begränsar livet för barn som är för sjuka för att själva få vaccin.

Annons

"Om någon vill få sina barn smittade är det bara att komma hit".

Så skriver en kvinna i Västsverige i en stor Facebookgrupp för vaccinmotståndare. Kvinnan erbjuder föräldrar att komma hem till henne och låta hennes eget barn, som insjuknat i mässlingen, smitta andra så att de inte behöver vaccineras.

Man tror knappt sina ögon. Det händer i Sverige 2017.

Mässlingvaccin är ett av de säkraste läkemedel som har utvecklats. Risken för biverkningar är minimal. Efter flera decennier av framgångsrikt folkhälsoarbete vaccineras de flesta barn i världen. Ändå dog 130 000 barn i mässlingen 2015. Utan vaccinationsprogrammen hade dödssiffran räknats i miljoner.

Trots att kunskapen om sjukdomen och vaccinet är välkänt sprider den vaccinskeptiska rörelsen sina villfarelser genom internet. Och inte bara där. Sveriges Radio P 1 lät nyligen en vaccinskeptiker okommenterat sprida lögner om att mässlingen går att undvika med bra kosthållning.

I dessa tider borde man väl inte bli förvånad. Grunden till vaccinmotståndet ligger i valfrihetsdogmen. Rätten att göra personliga val är numera så självklar att den aldrig ifrågasätts. Inte ens om man utsätter andra för fara med sitt val.

Vaccinvägrarna kämpar för "varje förälders rätt att bestämma över sina barns kroppar", som en av förespråkarna uttrycker det. Men beslutet att inte vaccinera sitt barn kan få allvarliga följder. Barn som inte kan vaccineras av medicinska skäl skyddas nämligen av att alla runt omkring är vaccinerade. Det kallas gruppimmunitet. Om inte minst 95 procent av befolkningen är vaccinerade finns risk för en epidemi. Att vaccinera sitt barn är alltså en solidarisk handling.

Liberalerna har föreslagit att föräldrar till ovaccinerade barn inte ska ha rätt att välja förskola. Det är ett förslag som är värt att diskutera. Vaccinvägrarna begränsar livet för barn som är för sjuka för att själva få vaccin. Varför ska en liten minoritet, i valfrihetens namn, få utsätta andra för fara av rent egoistiska skäl?

Mer läsning

Annons