Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt väg till integration

/
  • Fler och fler nyanlända fastnar i anläggningsboenden för att det inte finns bostäder. Bilden från ett flyktingboende i Skara.

Annons

10 000 personer med uppehållstillstånd sitter fast på olika anläggningsboenden för att de inte får bostad. Utan bostad och folkbokföringsadress får de ingen svenskundervisning. Utan svenskundervisning får de inga jobb.

Det är en flaskhals som är nedbrytande för dem som drabbas, men inte bara det. Den leder också till en svarthandel där familjer lockas att betala ockerhyror bara för att få skriva sig på en adress där de inte kan bo.

Integrationen av nyanlända fungerar inte som den ska. Det är alla, inklusive regeringen, numera överens om. I förrgår presenterade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) regeringens strategi för vad de kallar "ett hållbart asylmottagande". Det är en bra början. En av grundtankarna i strategin är att styra de nyanlända till kommuner där det finns möjlighet att få jobb. Som det är nu hamnar de i stället där det finns lediga bostäder, vilket är naturligt. Men tyvärr har de kommuner som har den bästa arbetsmarknaden ofta den största bostadsbristen. Därför är regeringens åtgärder för bostadsbyggande, som tidigare presenterats, den viktigaste delen i strategin. 6,7 miljarder per år ska satsas i ett bostadspolitiskt paket. Hälften ska gå till att bygga hyresrätter med rimliga hyror. Det är svårt att värdera hur mycket det betyder, men det är åtminstone en början. Bostäder är nyckeln till en fungerande integration.

Andra viktiga delar i förslaget är insatser för att rekrytera fler SFI-lärare, mer resurser till ideella organisationer som tar sig an flyktingar och satsningar som ska korta tiden för bedömningar av utbildningar och betyg.

Men allra viktigast är förslaget om ett nytt regelverk som gör att alla kommuner måste ta ansvar för flyktingmottagandet utifrån sina förutsättningar. Snedfördelningen är extrem i dag. Rika kommuner med en bra arbetsmarknad måste tvingas att ta ett större ansvar.

Mer läsning

Annons