Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt profil

Annons

Säga vad man vill om de ”nya” moderaterna, men de är skickliga politiska taktiker. Den borgerliga regeringen har nu sänkt skatter i en omfattning som gör att statens budgetunderskott motsvarar dessa skattesänkningar, som till 70 procent har gått till den rikaste tredjedelen av befolkningen.

Detta har lett till att regeringen anser att vi inte har råd att göra något mot den akuta krisen i ekonomin. Vi har därmed, enligt de borgerliga, inte råd att bekämpa den akuta jobbkrisen som lär bli värre. I detta läge känner sig sossarna uppenbarligen tvingade att istället gå fram med skattehöjningar för att ha råd med såna satsningar.

Sant är att skattesänkningar också är en form av ekonomiska stimulanser i den mån de inte motsvaras av besparingar. Men stimulanser kan förstås vara mer eller mindre effektiva.

När det handlar om skattehöjningar som tydligt riktas mot de välbeställda i form av återinförd förmögenhetsskatt för den som har mer än två miljoner och höjd marginalskatt för den som tjänar mer än en miljon om året, så har det två goda följder.

Dels kan man se till att stimulanser riktas till grupper som kan utnyttja det bättre. Dels för det med sig den känsla som gjorde 90-talets budgetsanering möjlig, nämligen att alla ska vara med att dela på krisens bördor.

Kritiken mot förslaget blev hård redan i går. Men det är bra att socialdemokraterna sätter ner foten och visar att det finns ett alternativ till de borgerligas politik. Skattehöjningar är politiskt riskabla. Men den här profilen lär ha folkligt stöd.

Mer läsning

Annons