Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt?

Annons

För uppmjukad blockgräns är det en rätt sorglig slutsats. Men ofta när sossarna närmat sig de borgerliga i diverse sakfrågor, blir besluten sämre. För så där tolv år sen lät jag mig imponeras av planerna på en gemensam nordisk elmarknad. Nu vet vi att den bara blev bra för de stora kraftföretagen, på industrins och hushållens bekostnad.

Jag lät mig också inspireras av talet om en ny global ekonomi. Fast det där med en krisfri kapitalism trodde jag aldrig på. Och vad gäller järnvägen hade jag för stora sakkunskaper för att låta mig imponeras av dem som ville skapa konstlad konkurrens trots att den redan var kniv-skarp från andra transportslag.

Så det är med viss försiktighet jag nu säger att sammanslagningen mellan den svenska och danska posten ser vettig ut sen den danska postens privata intressen köpts ut. Sossarnas näringspolitiske talesman Thomas Eneroth pekar på just det som en framgång. Det var annars inte längesen som näringsminister Maud Olofsson, c, såg det som en stor fördel med de tidigare planerna. Eneroth påpekar att ett sådant system hade riskerat att ge ”sämre service för tiotusentals människor. Risken hade då varit stor att vinsten skulle privatiseras men kostnaderna tas över av staten”.

Det viktiga är alltså att postens service fortfarande når hela vårt land. Det sammanslagna företaget gör det, som facket säger, lättare att konkurrera med exempelvis den norska posten som sen länge plockar lönsamma delar av marknaden. Det som bekymrar mig mest är att de borgerliga står bakom förslaget. Det brukar slå fel.

Mer läsning

Annons