Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ragunda efter Yngström

/

Elisabeth Yngström slutar som Ragundas kommunalråd och på ett mänskligt plan är det inte svårt att förstå hennes beslut.

Annons

Summerar man allt som har skrivits och uttryckts om henne är det svårt att tro att hon ”bara” basat över lilla Ragunda. Skriverierna skulle kunna fylla ett mindre arkiv.

Yngström har lett det politiska arbetet under några turbulenta år. Ständigt i stormens öga, många gånger ifrågasatt och med avgångskraven flåsande i nacken. Inte konstigt att man till slut når en punkt där man börjar längta efter annat i tillvaron, barnbarnen till exempel.

Politiker ska ange inriktningen och ingjuta förtroende bland medborgarna. Häri består Elisabeth Yngströms misslyckande. Hennes person och ledarskap har mest kommit att förknippas med Ragundas utsatta läge. Oförskyllt eller inte? Tveklöst förtjänar Yng-ström beröm för att hon agerat resolut och verkligen försökt få styrsel på Ragunda. Problemet är inte att hon använt oortodoxa metoder utan att hon inte lyckats samla ett tillräckligt brett stöd för sina idéer. Det har blivit för mycket pajkastning och för lite positiva resultat.

Pajerna har dock flugit åt båda håll och det finns alldeles säkert ett antal moderater och centerpartister som ser Yngströms avgångsbesked som en personlig triumf.

I en fråga har Elisabeth Yngström emellertid varit rätt ute hela tiden: Ragunda är för litet för att ensam klara framtidens utmaningar. Det framgår inte bara av de mörka ekonomiska prognoserna och en befolkningsstatistik som lämnar det mesta att önska.

När Yngströms avgång offentliggjordes meddelades också namnet på hennes efterträdare. Vem som tar över posten som kommunstyrelsens ordförande brukar normalt inte komma som en blixt från klar himmel. Men det var precis vad utnämningen av Terese Bengard var – en fullständig överraskning!

De senaste tio åren har Terese Bengard arbetat som informatör åt Ragunda kommun. Hon har således verkat nära politiken, men saknar en egen politisk plattform. På papperet ser det onekligen mycket märkligt ut, slänga in en partipolitisk novis på kommunalråds-posten. Snacka om kometkarriär!

Förutsatt att Bengard blir nytt kommunalråd – först måste hon godkännas av fullmäktige, vilket, givet det parlamentariska läget, har alla förutsättningar att bli en rysare – kommer Ragundas ledning att få en tydlig tjänstemannaprofil: Terese Bengard och kommundirektör Åke Ljusberg.

Ett effektivt radarpar? Ja, kanske. Men samtidigt ett tecken på att Ragunda blivit för litet för sitt eget bästa.

Mer läsning

Annons