Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädslan kan stå oss dyrt

/

Annons

Världen är i akut kris. I USA och Kina satsas stort på att ekonomiska stimulanser ska få världsekonomins hjul att rulla igen. I det för dagen högerstyrda EU tycker man sig ha gjort nog. Låt andra betala är budskapet från EU i rädslan för att behöva höja skatter längre fram. Den rädslan riskerar att stå oss dyrt om krisen blir djupare än nödvändigt.

Det var två saker som mer än något annat förvandlade finanskrisen 1929 till den stora depressionen. Det var protektionismen, och föreställningen om att statlig budgetbalans var ett måste också i akut kris.

Vi vet efter 90-talskrisen hur viktig den andra punkten är. Men vi vet också att de senaste årens statliga överskott varit till för att ha en buffert när krisen kommer. Balanskravet gäller inte enskilda år. Och det finns förstås undantagslägen när reglerna måste ställas åt sidan. Där är vi nu.

Det är mycket oroande om det inför G20 mötet i London i april uppstår en stor spricka mellan USA och EU i denna sak. Möjligheten att med ekonomiska stimulanser övervinna krisen ökar förstås om hela världen deltar i detta arbete.

Att EU vill ha ett nytt regelverk på finansmarknaden för att undgå framtida kriser av dagens typ, är värt uppmuntran. Det är bara symptomatiskt att Svenskt Näringslivs ordförande varnar för att detta arbete ska gå för långt.

Att EU arbetar för bättre lösningar på dagens finanskris är också klokt. Det som gjorts hittills är uppenbarligen inte tillräckligt.

Men det hindrar inte att vi för att inte förvärra arbetslöshetskrisen måste se till att näringslivet inte stannar helt.

Vår egen statsminister Fredrik Reinfeldt, m, tycks resonera så att han hoppas att andra länders stimulanser ska räcka för att klara en uppgång även i Sverige. Det sannolika är att Sverige med en sån hållning sjunker djupare än nödvändigt ner i jobbkrisen, något som i slutänden ger högre kostnader för folkhushållet.

Reinfeldt har rätt i att krisen är global och enormt djup. En annan fråga är det därför är rätt i att inget göra. Jag tror det inte.

Frankrikes högerpresident Sarkozy säger som svar till miljonhövdade demonstranter som kräver satsningar och höjd skatt för de välbärgade: jag är inte vald för att höja skatter.

Tyvärr har Sverige en regering med samma högerinriktning.

Reinfeldts rädsla för att satsningar nu ska orsaka framtida skattehöjningar riskerar att bli dyr för oss alla.

Mer läsning

Annons