Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protesterna skakar regimen

Känner inte västvärlden till att Iran är en brutal diktatur som stenar och avrättar sina egna medborgare?

Annons

Eller att det mäktiga väktarrådet måste godkänna de kandidater som ställer upp i presidentvalen? Blev vi förvånade över förra veckans dubiösa valresultat? Bland en del svensk-iranier och exiliranier har eftervalsrapporteringen från Iran väckt förvåning. Är ni förvånade eller, det är Iran vi pratar om? Vakna!

Nej, det kanske måste betonas att presidentvalet inte stod mellan fortsatt religiös diktatur och västerländsk demokrati. Det är också möjligt att skillnaderna mellan de två främsta presidentkandidaterna har överdrivits av media. Även om utmanaren Mir Hossein Moussavi är en reformist i förhållande till den utropade segraren Mahmoud Ahmadinejad, verkar båda inom den islamiska regimens hårda ramverk; båda är som sagt godkända av det högsta prästerskapet. Notabelt är att Moussavi under sin tid som premiärminister på 80-talet i allra högsta grad bidrog till att decimera den iranska oppositionens ställning.

Därmed inte sagt att de hundratusentals, ja, kanske miljontals, protestanter som intagit Irans städer ska avfärdas som besvikna sympatisörer till förloraren Moussavi. De senaste dagarnas väldiga massmöten, de mest omfattande sedan revolutionen 1979, kan mycket väl vara något större än en missnöjesyttring över ett korrupt val. Demonstranternas papperslappar med texten ”Var är min röst?” ska inte nödvändigtvis ses som bara en enkel fråga. Det kan också vara en protest mot diktaturens förlamning av sinnena. Var är min röst i debatten? Var är min frihet – min rätt att säga och klä mig och utvecklas som jag vill!

De massiva protesterna har skakat regimens föreställning om att vara i total kontroll. Även om myndigheterna hittills intagit en relativt defensiv hållning – flera demonstranter har förvisso dödats, men kom ihåg att i kulisserna gömmer sig det fruktade revolutionsgardet – så lär man inte tveka att tillgripa ännu mer våld för att säkerställa ordningen.

Beskedet att en omräkning av rösterna i presidentvalet ska genomföras verkar åtminstone tillfälligt ha lugnat massorna. Men ingen tror att resultatet kommer att korrigeras, ty det skulle allvarligt underminera ayatollans och väktarrådets auktoritet.

Vad händer när valresultatet bekräftas? För två veckor sedan högtidlighölls 20-årminnet av massakern vid Himmelska fridens torg i Peking. Måtte vi inte behöva infoga massakern vid Frihetstorget i Teheran, juni 2009, till historieböckerna!

Mer läsning

Annons