Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Problemen beror inte på hur trygghetssystemen utformas

/

Annons

Förra veckans partiledardebatt visade med all önskvärd tydlighet att Moderatledaren Fredrik Reinfeldt tänker sig att köra förra valets valrörelse i repris. Skattesänkningar i form av mer till dem som tjänar mer är deras mantra i alla valrörelser. Men talet om att sossarna erbjuder bidrag medan de borgerliga erbjuder jobb, var ett nytt inslag i det förra valet som nu ska återanvändas.

I kraftigtstigande arbetslöshet har jag svårt att tro att detta ska gå hem. Vem ska tro på dessa löften när det redan testats av verkligheten och visat sig ihåliga? En pessimistisk syn är väl att politiker överhuvudtaget har svårt att lova jobb. Men vänstersidan har ändå större trovärdighet. För när det gäller de budgetar politikerna rår över så är det förstås lättare att hålla löften för den som ser till att kommuner och landsting har pengar till att anställa folk i vård, omsorg och skola.

I övrigtär man rätt hänvisade till konjunkturen. Vi vet ju nu att de borgerliga inte ens i brinnande högkonjunktur skapade ett enda jobb extra jämfört med vad regeringen Persson åstadkom. Försämrade ersättningar och fördyrade avgifter gav inga jobb bara sämre villkor för de arbetslösa och sjuka.

I förraveckans debatt tog Reinfeldt upp alla de som sjukförsäkrades under Socialdemokraternas regeringstid. 140 personer om dagen sa han. Ann-Marie Lindgren från Arbetarrörelsens tankesmedja har i en artikel i Aktuellt i politiken räknat ut att det innebär 51 000 på ett år. Det råkar vara nära nog exakt så många som efter nyår mister sin sjukförsäkring. Och Lindgren frågar sig: Huruvida långvarigt sjukskrivna mår bättre av att hänvisas till socialbidrag än till förtidspension må man ha olika mening om, men en sak är obestridlig: inte heller den Reinfeldtska arbetslinjen har gett dem jobb.

De problemsom består i att många har svårt att komma in eller få fäste på arbetsmarknaden har ingenting med utformningen av trygghetssystemen att göra. Folk behöver nya chanser, kanske en alternativ arbetsmarknad, och utbildning istället för att skickas till socialbyråerna.

Mer läsning

Annons