Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privat hemtjänst billigare?

/

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, samarbetspartier i Östersunds fullmäktige, är på kollisionskurs.

Annons

Bakgrunden är de kommande årens miljonbesparingar och orsaken är Socialdemokraternas vilja att lägga ut ytterligare tio procent av hemtjänsten på entreprenad, det skulle spara kommunen fem miljoner. Spelar ingen roll, säger Vänsterpartiet, det finns en överenskommelse partierna emellan och bryts den skjuts hela samarbetet i sank.

Socialdemokraterna har säkert koll på siffrorna, vad som förbryllar och vad som borde diskuteras är hur entreprenad kan vara billigare än kommunal regi. Vad beror den här kostnadseffektiviteten på och rimligen kan det inte finnas så många förklaringar: antingen är kommunen hopplöst efter eller så utför det privata alternativet samma omsorg fast med mindre personal eller så har man en hyperrationell verksamhet som håller samma klass och dessutom är fem miljoner billigare. Sträck upp handen alla som tycker att det senare låter långsökt.

Vi får väl hoppas att besparingen inte ligger i att färre huvuden ska utföra samma jobb som tidigare. Ty en sådan politik rimmar nämligen illa med bilden av Socialdemokraterna som välfärdens och löntagarnas tillskyddare. Ser man dessutom till de senaste årens debatt så har ju inte den precis handlat om den för höga personaltätheten inom omsorgen utan snarare motsatsen; vårdbiträden och undersköterskor som springer benen av sig för att hinna koka, tvätta, mata och prata med gamlingarna.

Att det blir billigare att överföra skattefinansierad välfärd till privata företag må så vara, men den återkommande frågan måste alltid vara: Varför? Och finns det verkligen någon därute som kan göra jobbet fem miljoner billigare utan att tumma på kvalitet och arbetsmiljö så är ju tiotusenkronorsfrågan: Hur gör ni? När det svaret är inhämtat är det bara att kopiera och tuta och köra – med kommunen i förarstolen. KO

illustration: kjell nilsson-mäki

Mer läsning

Annons