Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pressade

Förra veckan, under den så kallade politiska superveckan som bestod av fyra debatter mellan regering och opposition, märktes en viss desperation hos de borgerliga.

Annons
Opinionsläget är uselt för dem, och ett par av utspelen gick ut på att framställa socialdemokratin som mindre trovärdig i ekonomiska frågor.
Det handlade om utgiftstaken där den oförbätterliga Maud Olofsson, c, sa det öppet medan moderatledaren Fredrik Reinfeldt mer antydde att sossarna måste acceptera de borgerligas prioriteringar trots att man själva under oppositionsåren haft sina egna utgiftstak. De har fel.
Det handlade om sossarnas budgetförslag som Reinfeldt påstod var felräknat. Fast med tanke på att frågan dog, måste det nog snarast ses som ett utslag av desperation, ett slags negativt kampanjande i ett läge där politiken stod i fokus lite mer än vanligt.
Jag tror inte att sånt lönar sig på sikt. Det gör det däremot att ha kontroll på statsfinanserna. På denna punkt har de borgerliga fortsatt den politik sossarna fört ända sen krisbekämpningen efter 90-talskrisen. Det kan de nu rida på i ett läge där finanskrisen blivit akut. Och opinionssiffrorna tyder på att moderaterna nu belönas för detta. Det är inte oförtjänt. Det hade varit mycket värre om alla skattesänkningar gjorts utan motsvarande intäkter. Men de borgerliga ska nog inte ta ut några större förhoppningar om att detta ska bli en opinionsvändning. För än riskerar de att pressas av krisen som kan bli betydligt värre. Och då ser folk hur nedrustningen av de sociala skyddsnäten slår.

Mer läsning

Annons