Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politik måste vara tillåtet

Förra veckans sällsynt dåligt tajmade utspel från Mona Sahlin och miljöpartiet om samarbete, kom i ett läge där finanskrisen var akut och Göteborg drabbades av väldiga varsel från Volvo.
Jag är glad att Sahlin var snabb att backa från den intagna positionen.

Annons
Det finns ingen anledning att säga nej till ett trepartisamarbete av principiella skäl. Om vänsterpartiet inte tar ordningen i statens finanser på allvar, är det en annan sak. Där är vi inte i dag. Och i detaljer kan väl egentligen allt diskuteras.
Sålunda försvarar jag utgiftstaken i statens budget eftersom de erfarenhetsmässigt inneburit en broms på statsutgifterna. Men det kan ju inte vara möjligt att det under en borgerlig regering ska innebära att oppositionen ska tvingas föra en borgerlig politik, vare sig om de presenterar ett alternativ i opposition eller om de skulle ta över makten före valet.
Centerledaren Maud Olofsson påstod på allvar i ekots lördagsintervju att sossarna inte kan lägga förslag som går utöver de utgiftstak riksdagsmajoriteten bestämt. En politik som inte godtar de skattesänkningar för de välbeställda som är de borgerligas politik, för att istället uppgradera a-kassa och sjukersättning skulle med den synen inte vara tillåten.
Ekots Tomas Ramberg visade i och för sig att Olofssons tolkning var felaktig juridiskt sett. Det är med tanke på sossarnas alternativbudget uppenbarligen så socialdemokraterna ser det. Om Olofsson däremot skulle ha rätt måste systemet ändras.

Mer läsning

Annons