Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisrasismen i Skåne, del 2

/

Annons

Rasismen i vårt sydligaste polisdistrikt fortsätter med del 2. Mer skit har flutit upp till ytan. I fjol våras anordnades utbildning i beslagshantering för 50-talet länskriminalare vid Skånepolisen. För att underlätta inlärningsprocessen tände instruktören en storbildsskärm som visade några påhittade namn: Neger Niggersson och Oskar Neger. För att verkligen bringa struktur och ordning ingick även de fiktiva Berta Bengtsson och Anders Andersson i övningen.

Oskar Neger från Rosengård, Anders Andersson från Vellinge? Bad guy mot good guy? Jag vet inte, slutsatsen ligger i alla fall frestande nära till hands.

Ge mig ditt namn och jag ska diskriminera dig ända tillbaka till Afghanistan. Abdullha och Amal som har lämnat in 200 jobbansökningar utan att bli kallade till en enda intervju förstår vad jag menar. I den strukturella rasismens Sverige räcker det med svartskallens namn för att den inre bilden ska bli komplett: kriminell, oduglig. I sin internutbildning går Skånepolisen steget längre. Ingen, inte ens den trögaste gorillaskalle, ska kunna missa poängen. Det här är rasism för sandlådan. Neger Niggersson. Kom igen!

Men vad värre är: när tragedin på utbildningen i beslagshantering rapporterades uppåt i hierarkin händer ingenting. Polischefer förnekar kännedom trots att flera kursdeltagare anmälde händelsen. Mönstret går således igen: enligt uppgift kände ledningen också till rasistkommenterarna som fälldes i polisbussen i Rosengård i flera veckor utan att åtgärder vidtogs.

Vad ska allmänheten tro, ingen vill ta ansvar? Beror det på att ingen egentligen tycker att fel har begåtts? Är den kollegiala främlingsfientligheten en accepterad säkerhetsventil för att vädra ut frustrationer och aggressioner? Fungerar den ogenerade rasismen som ett slags terapi för förhärdade och synnerligen felplacerade poliser?

Den bistra sanningen är att ordningsmakten alltid kommer att utgöra en särskild lockelse för individer som föredrar batongen framför dialog, enkel sortering framför analys.

Detta till trots, polisen har på senare år blivit bättre på att gallra bort olämpliga inför antagningen till grundutbildningen. Nu måste man bli bättre på att identifiera och lyfta ut uppenbara olyckor ur arbetslagen.

Det räcker inte med någon veckas löneavdrag som disciplinär påföljd för rasistpoliserna i Rosegård och ansvariga för beslagshanteringsutbildningen. De måste väck.

Mer läsning

Annons