Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisens blåsning

Annons
Förväntningarna på polisen är egentligen bottenlösa; man ska synas på gator, möta den vardagsnära brottsligheten, bekämpa de hänsynslösa kriminella nätverken och hjälpa tant över gatan.
Eftersom polisen har en begränsad budget i förhållande till förväntningarna - läs till exempel gårdagens LT om Jämtlandspolisens problem med att klara trycket från de växande turistströmmarna - uppstår lätt intressekonflikter.
Två patrullerande poliser mitt på blanka dagen ger möjligen en känsla av trygghet, men hur många brott löser de? Två osynliga skrivbordspoliser löser möjligen ett antal brott, men då höjs snart rösterna om att ordningsmakten överlämnat gator och torg åt buset.
Det är riksdag och regering som genom lagstiftning och ekonomiska anslag ytterst sätter ribban för polisens arbete. Här är det bäddat för problem.
I en färsk rapport om polisens arbete mot rattonykterhet tydliggörs den eviga konflikten mellan storheterna kvantitet och kvalitet. Polisen utför fler nykterhetskontroller än någonsin - de uppfyller därmed flera av våra förväntningar; de syns, de angriper en brottskategori som väcker starka känslor i folklagren - förra året genomfördes drygt 2,5 miljoner utandningsprov. Ändå har andelen bilister som åker fast minskat med över 40 procent!
Hur kan det vara möjligt? En anonym polisman som citeras i rapporten förklarar galenskapen: "Vi ställer oss på platser där vi har störst möjlighet att få många blås. Antal blås är det viktiga. Om vi får en rattfyllerist så är det bra, men det kommer i andra hand. Dessutom så påverkar det antal blås negativt". Antal blås har alltså blivit det överordnade, inte att gripa flest rattfyllerister.
De flesta utandningproven tas på vardagar 09-12. Det finns till och med skräckexempel på poliser som gör egna blåsprov eller låter förare blåsa flera gånger. Häpnadsväckande!
Polisens "pinnjaktsstrategi" har slagit fel, och i någon mening bär vi alla - polisledning, medborgare och politiker - skulden för utvecklingen. Polisen vill visa ansvariga politiker att man levererar resultat (titta, vi gör fler blåstester än någonsin!) och politikerna har satt sin heder i pant på att snäppa upp polisens arbete.
2,5 miljoner utandningsprov skulle rent av kunna vara en siffra att stoltsera med i en valrörelse. Nu blir slutsatsen en annan: bakläxa!
Polisen borde ledas enligt samma principer som sjukvården, vetenskapligt och efter beprövad erfarenhet. Satsa på kvalitet och sluta snöa in på numerären.

Mer läsning

Annons