Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Piratpartiet ett borgerligt parti

/

Politiker brukar ha åsikter om det mesta och det behöver faktiskt inte vara så svårt som det låter.

Annons

Saknar man fördjupande kunskap kan man alltid få ledning av sin ideologiska kompass. Sällan hör man en makthavare svara att den där frågan ligger utanför mitt intresse- eller kunskapsområde. Besked ska lämnas oavsett hur ansträngt eller tafatt svaret blir. Det är frustrerande med politiker som inte har raka besked men som ändå envisas, till slut vet man ju inte om det är sakfrågan eller jultomtens existens de pladdrar om.

Med Piratpartiets (PP) inträde på den politiska scenen omkullkastas emellertid föreställningen om den alltyckande politikern med ett färdigformulerat svar i bakfickan. Piratpartiet varken kan eller intresserar för något annat än den personliga integriteten på internet. Och de hymlar inte ens med det!

EU:s kemikalielag, barnsexhandeln, koldioxidutsläppen, den gränsöverskridande brottsligheten – fråga inte Piratpartiet för de har ingen aning, nej, de är rent av stolt aningslösa.

För en vanlig politiker vore denna ignorans politiskt självmord, för piraterna har det blivit ett framgångsrecept.

Piratpartiets nyvalda EU-parlamentariker Christian Engström håller som bäst på att sondera terrängen inför den första sessionen i Strasbourg i juli. Partigrupperna är EU-parlamentets plattformar, och även PP ska ingå någon i grupp. Frågan är bara vilken? Personligen tycker jag att piraterna borde slå sig i lag med de konservativa.

Att inte ta ställning för ett mer progressivt EU, att bara rycka på axlarna inför ett initiativ om, låt säga, förstärkt arbetsskydd är nämligen att ge högern en gratisröst. Konservativa vill konservera sakernas tillstånd, och att bevara inom EU är liktydigt med att skriva ut ett carte blanche till marknadskrafterna och storbolagens lobbyister.

Fildelnings- och integritetsfrågan attraherar många unga men det gör den demokratiska socialismen också. Jag ställer mig frågande till om alla piratsympatisörer verkligen förstod att de röstade på ett borgerligt parti den sjunde juni. Är det en allmän åsikt bland piratröstarna att man ger blanka fan i om östeuropeiska löntagare blir utnyttjade på den västeuropeiska arbetsmarknaden eller att EU:s jordbruksstöd förstör livet för odlare i tredje världen?

Piratpartiet är möjligen skiv- och musikindustrins värsta mardröm. Å andra sidan ser man ut att bli varenda skrupelfri arbetsgivares våta dröm.

Mer läsning

Annons