Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Piratflaggan på halv stång

/

Vad händer med internet? Det beror på vem man frågar. Musik- och filmbolagsindustrin skulle väl säga att det möjligen och äntligen ser ut att bli någon jäkla ordning på torpet. Folk ska lägga av med sina tjuvaktiga nedladdningsvanor och återgå till att köpa filmer och cd-skivor över disk!

Annons

Nedladdare Johansson – vilken inte nödvändigtvis behöver vara en 15-åring med ett osunt förhållande till Counter strike och Coca cola utan lika gärna kan vara en pensionerad svensklärare som insett att Beatles samlade verk gör sig lika bra i datorn och mp3-spelaren som i bokhyllan – förstår att någon försöker sätta dit honom och slutar i bästa fall ladda ner, i sämsta fall byter nedladdare Johansson till Bahnhof, internetleverantören som raderar information som knyter sina kunder till ip-nummer.

Vill nedladdare Johansson verkligen sätta sig på tvären finns det dessutom olika anonymiseringstjänster som mer eller mindre effektivt döljer våra internetaktiviteter. Problemet med dessa tjänster är inte att nedladdare Johansson kanske slipper undan lagens förlängda arm utan att fler kan komma att söka sig ut till internets gråzoner och ytterområden. Försöken att inskränka möjligheterna att byta och sprida material eller åsikter kan alltså få oväntade och mindre lyckade effekter på andra gruppers beteenden. För att uttrycka sig lite högtidligt, spridningseffekterna är svåra att överblicka.

Vill vi verkligen att vanliga surfare ska vara anonyma under sina internetsessioner? Man kan tro att polisen tycker att det räcker gott och väl med de grupper som redan i dag står under uppsikt och som gör sitt bästa för att mörka sin närvaro.

I går fälldes personerna bakom fildelningsnätverket The pirate bay till fängelse för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen. Domen är förstås en seger för film- och musikbranschen, men bara en delseger. För nu väntar överklagan och innan domarna har vunnit laga kraft kommer utvecklingen av internet att ha tagit flera elefantsteg.

När sista kapitlet om The pirate bay skrivs kan fredagens dom vara lika överspelad som telegrafen är i dag och dagens hjälpmedel för att komma runt lagstiftning och hungriga skivbolagsadvokater kommer att framstå som hjälplöst primitiva.

Att försöka tvinga fram en tillbakagång till hur vi konsumerade kultur på Hedenhös tid är alltså dömt att misslyckas.

 

Mer läsning

Annons