Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personval försvagar partierna

/

En moderat fullmäktigeledamot i Stockholm har hoppat av från riksdagslistan, där han efter provvalet hamnade på valbar plats.

Annons

Han medger att han betalat medlemskapet för nya moderatmedlemmar mot deras röst på honom i provvalet.

Med avhoppet hoppades partiledningen att saken skulle vara utagerad. Men rykten säger nu att samma sak gäller i andra Stockholmskommuner, och att det speciellt skulle gälla olika invandrargrupper. Detta är ett problem i sig för moderaterna som inför valet satsar på att nå invandrargrupperna, där moderaterna är väldigt svaga. Samtidigt är det rykten inte är bevisade än, som kan komma från grupper som riskerar sina platser.

Orsaken till att fusk kan löna sig är att flera borgerliga partier och miljöpartiet börjat med provval istället för att låta valberedningar lägga förslag till partistämmor. En del anser att det är mer demokratiskt. Det är ett tveksamt argument. Representativ demokrati är i normalfallet att föredra framför direktdemokrati även när det handlar om arbetet inom partierna.

Precis som skillnaden mellan beslut i valda församlingar och folkomröstningar gäller, att den som tar besluten också ska kunna ställas till ansvar för dem. Lojaliteter som köps gör det speciellt tydligt.

Finns det då inga fördelar med provval? Jo, det finns en obestridlig fördel om det genomförs fullt ut efter modell amerikanska primärval. På det sättet härdas och prövas kandidaterna på ett sätt som rimligen gör dem mer valbara.

De måste gå hem bland medborgarna när fokus hamnar mer på person än på parti. Frågan är bara om det är dit vi vill komma, med tanke på risken att kändisskap blir viktigare än kunskap.

I tidningarnas nyhets-”analyser” sägs att moderatskandalen slår mot alla politiker. Varför den nu skulle det. På borgerliga ledarsidor sägs i stället att lösningen är att öka personvalsinslaget. Men det är väl något som bara skulle förstärka riskerna för oönskade saker som röstköp. Det skulle också öka risken för att de verkligt rika kan skaffa sig viktiga poster genom massiva och dyra reklamkampanjer. Låt partierna bära demokratin. De har problem nog ändå utan att vi försvagar deras betydelse genom nya regelförändringar.

Mer läsning

Annons