Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pernilla, Lars och alla andra

/

Annons

Bilden i Norrländska Socialdemokraten visar en man som ligger i soffan med handen för pannan och ögonen hårt slutna. Det gör ont! Ja, det är nästan så att smärtan tränger genom bilden. Lars Stenvall lider av en allvarlig neurologisk sjukdom vars symptom kan liknas vid en influensaliknande fysisk och mental trötthetskänsla. Muskelvärk, ledvärk, sömnsvårigheter, minnes- och koncentrationssvårigheter, matsmältningsbesvär, urinträngningar och hjärtklappning är andra kännetecken.

Liksom tusentals andra långtidssjukskrivna fick Lars ifjol höstas ett brev från Försäkringskassan som uppmanade honom att snarast ansluta sig till en a-kassa, annars skulle hans sjukersättning sänkas till miniminivån vid årsskiftet. Lars anslöt sig aldrig till a-kassan, han var i för dåligt skick. Förutom en kraftigt reducerad ersättning (”Vi kommer inte att kunna betala räkningarna nästa månad”) är Lars utförsäkrad och ska i enlighet med de nya sjukreglerna gå en tre månaders introduktionskurs hos Arbetsförmedlingen.

Lars som i oktober var så dålig att han inte ens lyckades få iväg en simpel ansökan till a-kassan ansågs per den första januari vara frisk och kry och redo att utforska arbetsmarknadens möjligheter. Det har Fredrik Reinfeldt avgjort. Lars läkare är av en annan uppfattning: ”nolltolerans för psykisk och fysisk belastning”, står det i sjukintyget.

Ambulanssjuksköterskan Pernilla Nilsson från Sösjö utanför Bräcke och som LT tidigare berättat om har nu anlitat juridisk hjälp för att överklaga Försäkringskassans beslut att dra in halva hennes sjukpenning.

Innan hon genomgick sin diskbråcksoperation hade Pernilla inte haft enda sjukdag. Hennes konvalescens är beräknad till ett år, sedan kan hon gå tillbaka till sitt jobb. Men Försäkringskassan menar att Pernilla klarar ett halvtidsarbete redan nu och vill därför att hon ska säga upp sig från jobbet på ambulansen [sic!] som hon alltså är planerad att återgå till så snart ryggen är färdigläkt.

Även i Pernillas fall finns en läkare, en ryggspecialist med många års erfarenhet, som stångat pannan blodig i sina försök att förklara för Försäkringskassan vad Pernillas rygg behöver. Den behöver vila!

Senaste mätningarna visar att sjukskrivningarna minskar och fler återgår till arbete. Fan tro’t.

Nu återstår bara ett sista steg innan regeringen Reinfeldts arbetslinje nått fulländning: ordet sjuk lyfts ut ur vokabulären, så kan svensken på sin höjd vara krasslig i framtiden. Och det är ju inte skäl nog för att stanna hemma från jobbet.

illustration: kjell nilsson-mäki

Mer läsning

Annons